Γη: Πώς θα ήταν ο πλανήτης μας αν δεν τον είχαμε «κατακτήσει»;
Σήμερα η Γη φιλοξενεί σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άτομα, που έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά της
Η ανθρωπότητα έχει αφήσει το σημάδι της στον πλανήτη μας. Σήμερα η Γη φιλοξενεί σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άτομα, που έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά της.
Πώς θα ήταν όμως ο πλανήτης μας αν όλοι οι άνθρωποι εξαφανίζονταν; Ένα βίντεο στο διαδίκτυο δίνει την απάντηση.
Πρώτον, η κατανομή των ζώων θα ήταν πολύ διαφορετική. Λόγω του κυνηγιού και της εκδίωξης των ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον, έχουμε δει πολλά είδη να εξαφανίζονται. Χωρίς τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να υπάρχουν τίγρεις και ζέβρες που περιφέρονται στην Ευρώπη, ενώ μεγάλα αιλουροειδή και αρκούδες θα ζούσαν ελεύθερα και ανενόχλητα.
Μια περιοχή μεγέθους 10 γηπέδων ποδοσφαίρου θα αποκαθίστατο κάθε λεπτό που δεν υπάρχουμε, οπότε φανταστείτε πλούσια βλάστηση εκεί που βρίσκονται σήμερα οι πόλεις μας. Αυτό σημαίνει ότι μια περιοχή λίγο μεγαλύτερη από τη Δανία θα καλύπτονταν με δάσος κάθε χρόνο που θα έλειπε η ανθρώπινη παρουσία.
Επίσης, ο βυθός της θάλασσας θα απαλλάσσονταν από ναυάγια και καλώδια, αλλά και η ποιότητα του αέρα θα βελτιωνόταν δραματικά, καθώς θα μειώνονταν οι εκπομπές ρύπων.
Αυτά θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ -δημοσιευμένη στο Nature Geoscience- θα υπάρξει ένα «τριπλό χτύπημα» που θα οδηγήσει στην εξαφάνισή μας από τη Γη.
Και ο κύριος λόγος είναι οι σκληρές συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο γένος.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως ο πλανήτης δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και θα εμφανιστεί στο -πολύ μακρινό μέλλον- μια υπερήπειρος.
Σύμφωνα με το LADBible ένα από τα πιο ζοφερά ευρήματα των ερευνητών αφορά τη βιαιότητα του ψύχους του ανέμου στον πλανήτη. Πρόκειται για θερμοκρασίες υπό του -10 βαθμών Κελσίου, όπου ο άνεμος θα συντρίψει κυριολεκτικά το δέρμα και τα οστά μας σε μια διαδικασία που ονομάζεται ισχαιμική νέκρωση.
Την ίδια στιγμή, η μέση ημερήσια θερμοκρασία στη Γη θα βρίσκεται μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου, με τον ήλιο να λάμπει πιο έντονα. Και αυτό γίνεται χειρότερο από ένα σωρό περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις σε όλο τον πλανήτη, που ρίχνουν τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
«Σε συνδυασμό με τις τεκτονικές-γεωγραφικές διακυμάνσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα…, η Γη θα μπορούσε να φτάσει σε ένα σημείο καμπής που θα την καθιστούσε μη κατοικήσιμη για τη ζωή των θηλαστικών», αναφέρει η μελέτη.
Όσον αφορά την ανθρωπότητα η μελέτη λέει πως όλα τα παραπάνω συμβάντα θα οδηγήσουν στη μαζική εξαφάνισή της.
Το μόνο θετικό είναι πως όλα αυτά προβλέπονται να συμβούν στο απώτερο μέλλον, περίπου σε 250 εκατομμύρια χρόνια από τώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις