Υψηλό διακύβευμα, σε όρους τοξικού πολιτικού σόου
Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ με φόντο μια ακραία διχασμένη υπερδύναμη υπό σύγχυση και αμφισβήτηση, σε έναν κόσμο κλιμακούμενου χάος
- Γιατί η οικονομία των ΗΠΑ τους ξεπερνάει όλες τις άλλες
- Περικυκλωμένη από τζιχαντιστές πόλη κλειδί στη Συρία - Πάνω από 115 χιλιάδες εκτοπισμένοι
- Συννεφιασμένος ο καιρός - Σε ποιες περιοχές θα έχει βροχές, καταιγίδες και χιόνια
- Γιατί οι σκύλοι είναι «επιμελείς μαθητές», ενώ οι γάτες θεωρούνται ανεπίδεκτες μαθήσεως; Είναι, όμως;
Πιο κρίσιμες εδώ και χρόνια, οι φετινές εκλογές στις ΗΠΑ είχαν ως πρόλογο το επεισοδιακό ντιμπέιτ μεταξύ των πλέον υπερήλικων προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ.
Του αμφισβητούμενης οξυδέρκειας νυν απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν και του 78χρονου προκατόχου του -καταδικασθέντα για κακουργήματα, υπόδικου για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 και επίδοξου διαδόχου του- Ντόναλντ Τραμπ.
Στον απόηχό της υπήρξε η «θολή» έως και σήμερα πρώτη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του τελευταίου.
Σειρά πήρε η επί της ουσίας προαναγγελθείσα, πλην όμως αμφιλεγόμενη ως προς τις διαδικασίες αλλαγή υποψηφίου στο προοδευτικό στρατόπεδο των Δημοκρατικών, με την 60χρονη ινδικής και τζαμαϊκανής καταγωγής αντιπρόεδρο και «συστημική υποψήφια» Κάμαλα Χάρις να παίρνει τη σκυτάλη από τον γηραιό και ουσιαστικά απρόθυμο για αποχώρηση από την κούρσα Τζο Μπάιντεν.
Ακολούθησε άλλη μια θολή απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.
Ως προς το δια ταύτα;
Παγιώθηκε η δηλητηριώδης προεκλογική ρητορική, η τοξική πόλωση, η πολιτική ρευστότητα και η δημοσκοπικά εκλογική αβεβαιότητα ενώπιον της κάλπης.
Στις πιο κρίσιμες και αμφίρροπες εδώ και χρόνια εκλογές στις ΗΠΑ, η προεκλογική εκστρατεία ρίχνει αυλαία σε μια υπερδύναμη κατά πολλούς σε αποδρομή, με φόντο έναν κόσμο βυθιζόμενο στο χάος, έχοντας όλα τα στοιχεία ενός πολιτικού θρίλερ.
Πλην όμως τώρα με τις παραμέτρους ενός παράταιρου προεκλογικού… ριάλιτι.
Παρά την αδυσώπητη συγκυρία για το διεθνές γίγνεσθαι -εν μέσω κλιμακούμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και δύο μεγάλων πολέμων σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με άμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη- η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ αναλώθηκε στο επικοινωνιακό φαίνεσθαι, με ύβρεις και προσβολές μεταξύ των δύο κυρίαρχων διεκδικητών του Λευκού Οίκου.
Όχι τυχαία, περιστρέφεται γύρω από τις συνθήκες των δραματικών μετεκλογικών εξελίξεων του 2020, μετά την εισβολή του φιλοτραμπικού όχλου στο Καπιτώλιο και τις έκτοτε αναπόδεικτες καταγγελίες περί καλπονοθείας.
Τώρα επαναλαμβάνονται πριν καν κλείσει η νέα κάλπη από το MAGA τραμπικό στρατόπεδο της απο-παγκοσμιοποίησης, που στηρίζεται από ακροδεξιά στοιχεία και καταγγέλλει ως «μαρξίστρια» την Κάμαλα Χάρις, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να επιβάλει «τον κομμουνισμό» στις ΗΠΑ.
Στον αντίποδα, διατηρώντας θολή τη δική της οικονομική και γεωπολιτική ατζέντα, η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών επιστράτευσε σωρηδόν στην προεκλογική εκστρατείας της πολιτικά αδιάφορες, αλλά ψηφοθηρικά σημαντικές ποπ διασημότητες.
Αυτά, ενόσω προσπαθούσε αγωνιωδώς να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν -αν και αντιπρόεδρος της- καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον Ντόναλντ Τραμπ για «φασισμό».
Μέχρι και την ύστατη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος, και δη στις επτά εκλογικά αμφίρροπες πολιτείες, που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο οι -διχασμένοι και κουρασμένοι από την αδιέξοδη ως προς τα άλυτα προβλήματα της καθημερινότητάς τους- Αμερικανοί κρατούν την ανάσα τους για την επόμενη ημέρα, που μπορεί να αργήσει να φανεί.
Με τις δημοσκοπήσεις να εξελίσσονται σε πυθαγόρειο θεώρημα, η εκλογική αναμέτρηση ανάγεται σε σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων εντός των ΗΠΑ, που θα επηρεάσουν άμεσα τις υπό διαμόρφωση εξελίξεις στον υπόλοιπο πλανήτη.
Τούτων λεχθέντων, προωθείται το αφήγημα ενός αμερικανικού οικονομικού προστατευτισμού, αν και σε διαφορετικό βαθμό μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων.
Πολλά θα κριθούν προφανώς και από τις νέες ισορροπίες στο αμερικανικό Κογκρέσο, που επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της κάλπης της 5ης Νοεμβρίου.
Δεδομένου πάντως του οριακού χαρακτήρα της φετινής αναμέτρησης, τουλάχιστον από πλευράς δημοσκοπήσεων, η ανακήρυξη του νικητή μπορεί να αργήσει, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τις τοξικά πολωμένες ΗΠΑ και τον κόσμο.
Έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, πλην όμως υπό εντελώς διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις