Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογικός νόμος, δημοσκοπήσεις και στο βάθος…Σαμαράς

Εκλογικός νόμος, δημοσκοπήσεις και στο βάθος…Σαμαράς

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είναι η επίσημη θέση που επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές στο in. Ωστόσο, το θέμα παραμένει στο τραπέζι, με τις δημοσκοπήσεις να ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Υπάρχει ζήτημα αλλαγών στον εκλογικό νόμο; Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να επικαλέστηκε το 33,6% των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας για την ανάγκη ενός σταθερού εκλογικού συστήματος, που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία, εντούτοις, το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να «γειώσει» οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν στο in ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που προέκυψε «εξ ουρανού». Άλλωστε, αρκετοί ψιθυρίζουν ότι υπάρχουν σενάρια και εισηγήσεις που «πηγαινοέρχονται» στο Μαξίμου.

Κάποιοι δε, εκτιμούν ότι η δήλωση του υπουργού Υγείας δεν ήταν τόσο τυχαία. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το όχι και τόσο μακρινό καλοκαίρι, είχε ξεκαθαρίσει ότι ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου δεν υπάρχει. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όσο μιλάμε για το ζήτημα αυτό τόσο δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί και η διαιώνιση της θητείας μας και όχι τα πραγματικά προβλήματα».

Φαίνεται πάντως ότι στην κυβέρνηση επιμένουν στο μότο «πρόγραμμα-πρόγραμμα-πρόγραμμα», υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές ακόμα αργούν, δεδομένου ότι οι επόμενες κάλπες θα στηθούν-εκτός απροόπτου- το 2027.

Πολιτικό σύστημα και εκλογικός νόμος

Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, το πρώτο κόμμα, εφόσον λαμβάνει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, παίρνει μπόνους 20 εδρών, ενώ για κάθε 0,5% επιπλέον ποσοστό, τότε κερδίζει μία ακόμη έδρα.

Χρειάζεται αλλαγή του ποσοστού εισόδου στη Βουλή από το 3 στο 5% ή αλλαγή του ποσοστού αυτοδυναμίας;

Στην παρούσα φάση, σχεδόν όλοι εντός των γαλάζιων τειχών εκτιμούν ότι δεν είναι τώρα η ώρα για μία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Άλλωστε, εάν έτρεχε με σοβαρούς όρους ένα τέτοιο σενάριο και μονοπωλούσε τη δημόσια συζήτηση, η κυβέρνηση θα εξέπεμπε στην πραγματικότητα ένα μήνυμα ηττοπάθειας. Ότι δηλαδή η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο και άρα απαιτούνται μαθηματικές αλχημείες για να αποφευχθεί η κυβερνητική αστάθεια.

Παράλληλα, τρία χρόνια πριν τις εκλογές, μία τέτοια συζήτηση θα αποτελούσε εν μέρει και ομολογία αποτυχίας ως προς την ανάσχεση των εκ δεξιών διαρροών. Ταυτόχρονα, μία ενδεχόμενη σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο θα «στραπάτσαρε» de facto τη θεσμική εικόνα, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση, καθώς οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα την κατηγορούσαν για εκλογικά μαγειρέματα, προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική της προοπτική.

Τα «αγκάθια» των δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε περίοδο αναδιατάξεων και ανασυνθέσεων, με την κυβερνητική φθορά να παραμένει στο επίκεντρο. Συγχρόνως, οι πολιτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο περαιτέρω κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος, το οποίο φαίνεται πως βρίσκεται σε μία νέα κρίση με αποκορύφωμα το ποσοστό της αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Τούτων δοθέντων, μία αλλαγή εκλογικού νόμου στην πραγματικότητα θα επιχειρούσε να επιλύσει ένα πολιτικό πρόβλημα, αυτό της ενδεχόμενη ακυβερνησίας, με τεχνητούς όρους. Εάν οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, τότε αυτά θα έπρεπε να αλλάξουν πορεία, κι αυτό γιατί ένα λιγότερο αναλογικό εκλογικό σύστημα, στην πραγματικότητα δεν απαντά  επί της ουσίας στην κρίση εκπροσώπησης.

Βέβαια, σε περίπτωση που υπήρχε νέος εκλογικός νόμος στο τραπέζι και το κατώφλι εισόδου ανέβαινε στο 5%, τα μικρά κόμματα θα συμπιέζονταν. Άρα, οι πολιτικές δυνάμεις εκ δεξιών της ΝΔ, όπως η Φωνή Λογικής και η Νίκη θα καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήματα υπαρξιακού χαρακτήρα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενδεχομένως, να έβγαινε ενισχυμένος. Από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο σενάριο θα ευνοούσε μία ακροδεξιά σύμπραξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παρόμοια ερωτήματα θα απασχολούσαν και τα μικρότερα κόμματα που κινούνται στα αριστερά του πολιτικού άξονα, τη στιγμή μάλιστα, που εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Η διαλυτική κρίση που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ανακάμψει, ενώ Νέα Αριστερά και Μέρα25 καταγράφουν χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις».

Παρ’ όλα αυτά, ανεξαρτήτως σεναριολογίας, αυτό που απασχολεί προς το παρόν τους γαλάζιους βουλευτές και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, δεν είναι ο εκλογικός νόμος, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς. Αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές δηλώνουν «μουδιασμένοι» και όπως φαίνεται η διαχείριση της επικείμενης συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν θα αποτελέσει ένα ισχυρό crash-test για τις ισορροπίες εντός της ΝΔ.

Only in

Η Παναγία των Παρισίων και το πολιτικό «τάμα» του Εμανουέλ Μακρόν

Σχεδόν πέντε εβδομάδες πριν ξανανοίξει τις πύλες της για το κοινό μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, η Παναγία των Παρισίων γίνεται πολιτικό ζήτημα στο κοσμικό κράτος της Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024