ΟΗΕ: «Μια θηλυκή γάτα έχει μεγαλύτερη ελευθερία στο Αφγανιστάν από ό,τι μια γυναίκα» δήλωσε η Μέριλ Στριπ
«Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι δεν μπορεί και μια γυναίκα δεν μπορεί να τραγουδήσει δημοσίως. Αυτό είναι ασυνήθιστο» πρόσθεσε.
«Ο τρόπος με τον οποίο … αυτή η κοινωνία έχει ανατραπεί είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Στριπ σε εκδήλωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να ενθαρρύνει τη συμπερίληψη των γυναικών στο μέλλον του Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου. Ο ΟΗΕ έχει επιδιώξει μια ενιαία παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταπατήσει τα δικαιώματα των γυναικών.
«Μια θηλυκή γάτα έχει μεγαλύτερη ελευθερία στο Αφγανιστάν από ό,τι μια γυναίκα», δήλωσε η ηθοποιός του Χόλιγουντ Μέριλ Στριπ στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να κάνει τους παγκόσμιους ηγέτες να επικεντρωθούν στη δυσχερή θέση των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.
Τα περισσότερα κορίτσια έχουν αποκλειστεί από το λύκειο και οι γυναίκες από τα πανεπιστήμια από τους Ταλιμπάν. Η ομάδα έχει κλείσει τα ινστιτούτα αισθητικής και έχει περιορίσει τα ταξίδια των γυναικών χωρίς άνδρα κηδεμόνα.

Η Μέριλ Στριπ ένωσε την φωνή της με τον ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.
«Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα»
«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να πάει να καθίσει στο μπροστινό σκαλί της και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η Στριπ.
«Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι δεν μπορεί και μια γυναίκα δεν μπορεί να τραγουδήσει δημοσίως. Αυτό είναι ασυνήθιστο», είπε.
Οι Ταλιμπάν λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα σύμφωνα με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου. Η ομάδα κωδικοποίησε επίσημα μια μακρά σειρά κανόνων που διέπουν την ηθική τον περασμένο μήνα, οι οποίοι βασίζονται σε διάταγμα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν το 2022 και θα εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής.
«Χωρίς μορφωμένες γυναίκες, χωρίς γυναίκες στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών ρόλων, και χωρίς την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του μισού πληθυσμού του, το Αφγανιστάν δεν θα πάρει ποτέ τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην εκδήλωση.
Πηγή: Reuters
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Μαΐου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή
- Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο Θησείο, φωνάζουν συνθήματα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (vid)
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)



















![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442