Ποια είναι η γέφυρα που ενώνει δουλειά και ευτυχία;
Πως μπορείς να είσαι χαρούμενη όταν κάνεις μια δουλειά που δεν σου αρέσει; Μήπως ήρθε η στιγμή να ζητήσεις μια... συναισθηματική αύξηση στην εργασία σου;
- Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η εφοπλίστρια Αθηνά Μαρτίνου
- Μία «γκραν γκινιόλ» περιπέτεια για την Πλάκα - Πώς μια συνεδρίαση του 1966 υπονόμευσε το μέλλον της
- Η προεδρική κατοικία με τις 412 πόρτες, τα 147 παράθυρα και τα 28 τζάκια
- R. Kelly: Η κόρη του τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 9 ετών
Θα έχεις ακούσει πως αν αγαπάς τη δουλειά σου τότε δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα… Πράγματι. Αν έχεις κατορθώσει να απασχολείσαι στον τομέα που αγαπάς, αισθάνεσαι δημιουργικός, γεγονός που ενισχύει την απόδοσή σου και τη χαρά στην καθημερινή σου ρουτίνα. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Ακόμα κι αν κάποιοι έχουμε βρει εκείνο που μας ταιριάζει, είναι φυσικό να προκύπτουν ζητήματα που μας προβληματίζουν. Πόσο μάλλον λοιπόν αν είμαστε σε κάποια δουλειά που δεν μας αρέσει.
Παρόλα αυτά, η έρευνα δείχνει πως υπάρχει τρόπος, ακόμα και στην τελευταία περίπτωση, να δει κανείς τον χώρο εργασίας του ως πηγή ικανοποίησης και συναισθηματικής ολοκλήρωσης. Ποια είναι η γέφυρα που ενώνει δουλειά και ευτυχία;
Αλλάζοντας οπτική
Είναι κατά κάποιο τρόπο εύκολο να παραπονιόμαστε. Άλλωστε πλέον, οι ώρες εργασίας μοιάζουν συχνά να μην είναι αρκετές ώστε να βγουν εις πέρας οι υποχρεώσεις. Έτσι, σπάνια τελειώνει η εβδομάδα με εμάς να εστιάζουμε στα θετικά. Σπάνια λέμε μπράβο στον εαυτό μας για τις επιτυχίες μας ή αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των συναδέλφων μας. Αν όμως επικεντρωνόμασταν σε τέτοιες θετικές πτυχές της επαγγελματικής μας ζωής, πιθανότατα θα άλλαζε και η προσωπική μας.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που μελέτησε τον αντίκτυπο της ευγένειας στο χώρο εργασίας στην ευημερία, η αλλαγή εστίασης στην ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων και στην αναγνώριση των ατομικών επιτευγμάτων, παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό της ποιότητας της ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, αν η συμπεριφορά μας προς τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό διέπεται από αξιοπρέπεια και σεβασμό τότε υπάρχει αυξημένη προσωπική ικανοποίηση από τη ζωή. Με άλλα λόγια, η εκδήλωση σεβασμού και η φροντίδα για τον εαυτό μας και τους άλλους προάγει την ευημερία στο χώρο εργασίας και η δημιουργία ενός θετικού κλίματος μπορεί να επηρεάσει τη συνολική αξιολόγηση της ζωής.
Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η δουλειά τους επειδή τους αρέσουν οι συνάδελφοί τους. Έτσι, όταν λέμε ότι αγαπάμε τη δουλειά μας, μπορεί στην πραγματικότητα να εννοούμε ότι αγαπάμε τον τρόπο που μας κάνουν να νιώθουμε οι ανώτεροι και οι συνάδελφοί μας για τον εαυτό μας. Η εργασία έχει να κάνει με αυτό που κάνουμε αλλά και με αυτό που είμαστε. Όπως κάθε μήνα παίρνουμε τον μισθό μας, έτσι παίρνουμε μαζί μας στο σπίτι και τα συναισθήματα αυτοπεποίθησης και προσωπικής αξίας.
Δουλειά: Αυξάνοντας τον… συναισθηματικό μας μισθό
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο χρόνο περνάμε όλοι μας στο χώρο εργασίας, η υιοθέτηση μιας σκόπιμης κουλτούρας ευγένειας μπορεί να προάγει την ευεξία μας, ανεξάρτητα από το είδος της, την αμοιβή, την περιοχή που εργαζόμαστε κτλ. Παρόλο που αυτή η οπτική μπορεί να ακούγεται ρομαντική ή όπως λέμε «ψιλά γράμματα», η ποιότητα της ζωής μας είναι ένας… συναισθηματικός μισθός που πρέπει να εξαργυρώνεται.
Αν και προφανώς δεν είναι πάντα όλα στο χέρι μας, αξίζει να ξεκινήσουμε έναν τέτοιο κύκλο ευγνωμοσύνης. Κι αν τελικά τα πράγματα δεν αλλάζουν, μπορούμε να επιδιώξουμε ένα άλλο περιβάλλον που δεν θα υπονομεύει και αυτήν την πτυχή της εργασίας.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις