Ξενοδόχοι: Πήραν αυξήσεις για το 2025 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους tour operators
Μικρές αυξήσεις στις τιμές πέτυχαν οι ξενοδόχοι μέσα από τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις της νέας τουριστικής σεζόν
- Αυτός είναι ο πλουσιότερος Ταϊλανδός, με περιουσία που «ζαλίζει»
- Ποιοι ξενοδόχοι έγιναν «Μίδες» μέσα στο 2024 - Τα «χρυσά» deals και οι περιοχές-φιλέτα
- Πώς θα αποκτήσουν τα πολυπόθητα Eurofighter οι Τούρκοι; - «Κλειδί» οι επαφές Ερντογάν με τον Σολτς
- Η σπάνια και «άγνωστη» πινακίδα στους οδηγούς, που σώζει ζωές
Αύξηση 5-7% στις συμβάσεις με τους tour operators πέτυχαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι Έλληνες ξενοδόχοι για την τουριστική σεζόν του 2025.
Ο ελληνικός τουρισμός έχει σημαντική εξάρτηση από τους διεθνείς tour operators.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης ξενοδοχείων και εστίασης (Hotrec), το μερίδιο αγοράς των tour operators στις κρατήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων φτάνει το 26% και με ανοδικές τάσεις (19,4% το 2013) όταν ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κοντά στο 7,1%.
Η αύξηση στις συμβάσεις δεν είναι ίδια σε όλες της κατηγορίες και τους προορισμούς, ωστόσο δίνει μία ανάσα στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, αφού θα καλυφθεί μέρος της ανόδου του λειτουργικού και ενεργειακού κόστους.
Οι ξενοδόχοι και οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators
Το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων αφορά σε δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, ενώ στα ξενοδοχεία πόλης το μερίδιο τους είναι ελάχιστο.
Οι νέες συμβάσεις με τους tour operators έρχονται ενόψει μιας σεζόν που ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.
Παράγοντες του χώρου σημειώνουν πως τα ξενοδοχεία δεν καρπώνονται την άνοδο των αφίξεων καθώς δέχονται μεγάλη πίεση από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ από την άλλη πλευρά τα κόστη διογκώνονται (ενεργειακό, λειτουργικό κ.λ.π.)
Οι πληρότητες και η πίεση από Airbnb
Οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τους μήνες αιχμής ουσιαστικά παραμένουν τα τελευταία χρόνια στα ίδια επίπεδα, ενώ σε κάποιους προορισμούς υφίστανται και μία μικρή μείωση λόγω… Airbnb.
Η ζήτηση αναμένεται να επηρεασθεί από την κατάσταση της οικονομίας στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.λ.π. ενώ νέοι «κίνδυνοι» όπως η κλιματική αλλαγή και ο «υπερτουρισμός» που στη χώρα μας υπάρχει μόνο στις συχνές αναφορές του διεθνούς τύπου, επηρεάζουν συνήθειες και τάσεις.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι αν και το μοντέλο ήλιος – θάλασσα παραμένει πανίσχυρο, παρατηρείται μικρή «στροφή» των τουριστών είτε σε λιγότερους θερμούς μήνες είτε σε προορισμούς πιο βόρειους.
Έρευνα της εταιρείας συμβούλων Dr. Fried & Partner για λογαριασμό της μεγαλύτερης συμμαχίας ταξιδιωτικών γραφείων στη Γερμανία, την Quality Travel Alliance, αναφέρει ότι δύο στους τρεις ταξιδιωτικούς πράκτορες της Γερμανίας είναι πεπεισμένοι ότι ο υπερτουρισμός θα έχει από μερική έως ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά κρατήσεων των ταξιδιωτών στο μέλλον.
Σταθερές οι πληρότητες
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μηνιαίας έρευνας (πάνελ) του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που γίνεται για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία για τον Ιούλιο 2024 εκτιμάται στο 82,8%, στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Παρατηρείται διαφορά στη μέση πληρότητα μεταξύ των συνεχούς και εποχικής λειτουργίας ξενοδοχείων.
Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου για τον Ιούνιο 2024 διαμορφώθηκε στα 174 ευρώ, έναντι 153 ευρώ για τον ίδιο μήνα του 2023, σημειώνοντας μια άνοδο 13,7%, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή ζήτηση.
Οι κλίνες
Ισχυρή ζήτηση που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024.
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ καταγράφεται μια σημαντική αύξηση κατά το Α’ εξάμηνο του 2024. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας τον Ιούνιο σε επίπεδα κατά +85 χιλ. κλίνες υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2023.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις