Ρωσία: Κυνηγούν όποιον μιλά για τον στρατό – Πάνω από 10.000 νομικές διαδικασίες για «δυσφήμηση» σε δύο χρόνια
Στη Ρωσία υπάρχουν 762 πολιτικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial
Περισσότερες από 10.000 νομικές διαδικασίες έχουν κινηθεί στη Ρωσία για «δυσφήμηση» του στρατού από τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το ανεξάρτητο μέσο Mediazona με βάση δικαστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την πλήρη καταστολή των φωνών κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα μέτρα καταστολής έχουν πολλαπλασιαστεί στη Ρωσία
Η Ρωσία έχει πληθύνει τα μέτρα καταστολής από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, διώκοντας τη διάδοση όσων οι ρωσικές αρχές κρίνουν ως «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τον στρατό ή τη «δυσφήμηση» των ενόπλων δυνάμεών της.
Στα τέλη του 2022, η ρωσική αστυνομία είχε εκκινήσει 5.614 νομικές διαδικασίες κατά ατόμων που κατηγορούνταν για «δυσφήμηση» του στρατού και 8.590 συνολικά στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το Mediazona, το οποίο συνέλεξε αυτά τα δεδομένα από ρωσικά δικαστήρια.
Το όριο των 10.000 νομικών διαδικασιών ξεπεράστηκε «την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου», σύμφωνα με το Mediazona.
Αυτές οι νομικές διαδικασίες ανοίγουν για φερόμενη παραβίαση του άρθρου του ρωσικού διοικητικού κώδικα που απαγορεύει τη «δυσφήμηση» των ενόπλων δυνάμεων και προβλέπει ποινή προστίμου από 300 έως 500 ευρώ.
Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να διωχθεί ποινικά «σε περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης» αυτού του άρθρου κατά τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί την πρώτη καταδίκη και στη συνέχεια κινδυνεύει με κάθειρξη έως και επτά ετών.

Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή του Ροστόφ.
Διώχθηκε και ο Όλεγκ Ορλόφ
Ποινικές διαδικασίες τέτοιου τύπου, έπειτα από κατ’ επανάληψη αδικήματα για «δυσφήμηση» του στρατού, έχουν κινηθεί σε αυτό το στάδιο κατά 194 ατόμων, σύμφωνα με τη μκο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.
Ο Ρώσος αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ, 71 ετών, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2022, διώχθηκε ποινικά με βάση αυτή τη μορφή επιβολής ποινών, αφού κατήγγειλε επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο, καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ δυτικών χωρών και της Μόσχας την 1η Αυγούστου.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, χιλιάδες άνθρωποι έχουν δεχθεί απειλές, τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή καταδίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις βαριές, για την εναντίωσή τους στο Κρεμλίνο και στην εισβολή του στην Ουκρανία.
Στη Ρωσία υπάρχουν 762 πολιτικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με τη Memorial.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνθήματα κατά των Μουσουλμάνων στο Ισπανία – Αίγυπτος, αποχώρησε σοκαρισμένος ο Γιαμάλ
- Σειρά επαφών Δένδια στο Κατάρ με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν
- ΣΥΡΙΖΑ: ΟΠΕΚΕΠΕ 2.0! – Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι σκάνδαλο διαφθοράς Μητσοτάκη
- Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson
- Φυτοφάρμακα και καρκίνος – Ακόμα και 150% υψηλότερος κίνδυνος για τους πληθυσμούς που εκτίθενται σε αυτά
- Ιωάννα Τούνη: Η εισαγγελέας στη δίκη για revenge porn πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός 26χρονος που ήταν αγνοούμενος
- Supergirl: Eπικό, διαστρικό ταξίδι εκδίκησης και δικαιοσύνης – Δείτε το νέo trailer
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442