Ολυμπιακοί Αγώνες – H Ομάδα των Προσφύγων στους Αγώνες ευαισθητοποιεί για τον εκτοπισμό, λέει ο ΟΗΕ
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι, μίλησε για την Ομάδα των Προσφύγων και τον ρόλο που καλείται να παίξει.
- Θα εγκαταστήσει ξανά ο Τραμπ το ειδικό κουμπί στον Λευκό Οίκο μέσω του οποίου ζητούσε ένα συγκεκριμένο ποτό;
- Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας ενεπλάκησαν σε μάχη στο Κουρσκ για πρώτη φορά
- «Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες μπορείς εύκολα να μετακομίσεις;» - Οι αναζητήσεις μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- «Όχι» από τους γονείς του μουσικού σχολείου για τα γεύματα της εταιρείας Γιαννίτσης
Η συμμετοχή της ομάδας των Προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι μια ευκαιρία να προσελκύσει την προσοχή στις μεγάλες κρίσεις εκτοπισμού, μεταξύ άλλων από τη σύγκρουση στο Σουδάν, και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Σε συνέντευξή του στο Reuters στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που αποτελείται από 37 αθλητές, θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τον στιγματισμό, την περιθωριοποίηση και τη βία που βιώνουν οι πρόσφυγες.
«Πρέπει να περάσουν τη νεότητά τους σε αυτό το μετέωρο περιβάλλον; Όχι», δήλωσε ο Γκράντι για τους αθλητές πρόσφυγες που αγωνίζονται στο Παρίσι. «Ας τους δώσουμε και σε αυτούς μια ευκαιρία. Φυσικά, πρόκειται για 37 μόνο άτομα, ενώ υπάρχουν 120 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο. Αλλά είναι ισχυρό ως σύμβολο».
Αν αυτός ο τεράστιος εκτοπισμένος πληθυσμός μέσα στο Σουδάν στις γειτονικές χώρες δεν λάβει αρκετή υποστήριξη, αυτοί οι άνθρωποι θα προχωρήσουν
Οι Αγώνες του Παρισιού είναι οι τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους συμμετέχει ομάδα προσφύγων, οι οποίοι διαγωνίζονται σε 12 διαφορετικά αθλήματα, όπως στίβος, μπάντμιντον και πυγμαχία. «Όταν είσαι πρόσφυγας, έχεις την ίδια ιστορία», δήλωσε στο Reuters ο ολυμπιονίκης ποδηλάτης Αμίρ Ανσάρι, ένα από τα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ.
«Σε οποιοδήποτε άθλημα είναι δύσκολο αν είσαι πρόσφυγας, αλλά και αν δεν είσαι πρόσφυγας. Αλλά αν είσαι πρόσφυγας μαθαίνεις ότι πρέπει να είσαι σκληρός για να επιβιώσεις και αυτό σε κάνει να προπονείσαι πιο σκληρά».
Το Σουδάν αποτελεί την πιο επικίνδυνη περίπτωση μαζικών προσφυγικών ροών
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διαρκούν έως τις 11 Αυγούστου, έρχονται καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις εκτοπισμού, μεταξύ άλλων στην Ουκρανία, στη Λωρίδα της Γάζας και στο Σουδάν.
Ο Γκράντι δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τη σύγκρουση στο Σουδάν, η οποία έχει προκαλέσει πείνα, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους εντός και εκτός της χώρας και έχει προκαλέσει αστάθεια στους ήδη εύθραυστους γείτονές του.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επέκτεινε αυτό το μήνα το σχέδιο βοήθειας για το Σουδάν στη Λιβύη και την Ουγκάντα μετά την αύξηση των αφίξεων ανθρώπων που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.Οι αφίξεις στη Λιβύη αυξάνουν την προοπτική ότι οι πρόσφυγες μπορεί να διακινδυνεύσουν να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη, ένα σενάριο που σύμφωνα με τον Γκράντι πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Έχω πει σε όλα τα κράτη ότι αν αυτός ο τεράστιος εκτοπισμένος πληθυσμός μέσα στο Σουδάν στις γειτονικές χώρες δεν λάβει αρκετή υποστήριξη, αυτοί οι άνθρωποι θα προχωρήσουν», είπε.«Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μετακινούνται και θα αρχίσουν να μετακινούνται σε ασφαλέστερες περιοχές και σε περιοχές από τις οποίες ίσως ελπίζουν να πάνε ακόμη πιο μακριά. Όταν λοιπόν ακούω ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά κράτη να εκφράζουν την ανησυχία τους, είναι κάτι λογικό».
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις