Γερμανία: Κάνει «μεγάλη ζημιά» η προεδρία της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
«θα πρέπει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η ουγγρική προεδρία (...) Βρισκόμαστε στη 12η ημέρα και ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά», ισχυρίζεται εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έκρινε χθες πως αφότου ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ουγγαρία την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Yves Herman) έχει κάνει «μεγάλη ζημιά».
«Μονομερείς» κινήσεις που «παρατηρούμε με κατάπληξη και σκεπτικισμό»
Εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τις επισκέψεις του κ. Ορμπαν στη Μόσχα και στο Πεκίνο «μονομερείς» κινήσεις που «παρατηρούμε με κατάπληξη και σκεπτικισμό».
Επέμεινε στο ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε επίσης το Κίεβο και — μετά τη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον — το Μαϊάμι, για συνομιλίες με τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες αυτές προσωπικά, δεν εκπροσωπεί την ΕΕ.
Για τις δυνητικές επιπτώσεις των ταξιδιών του κ. Ορμπαν, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η ουγγρική προεδρία (…) Βρισκόμαστε στη 12η ημέρα και ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά».
Περαιτέρω συζήτηση
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπούσνερ είπε πως ο ούγγρος πρωθυπουργός μπορεί να ταξιδεύει όπου θέλει, όμως «αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι (…) το να δημιουργεί την εντύπωση πως το κάνει αντιπροσωπεύοντας άλλους. Και ασφαλώς θα γίνει περαιτέρω συζήτηση για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό».
Ο κ. Ορμπαν παρουσίασε τα ταξίδια του στη Μόσχα και στο Πεκίνο ως μέρος «ειρηνευτικής» πρωτοβουλίας για την Ουκρανία, όπως και αυτό στο Μαϊάμι.
Πηγή: ΑΠΕ
- «Εκτέλεση εν ψυχρώ»: Γιγαντοπανό της ΚΝΕ στη Βουλή για τον 20χρονο στο Άργος
- Κατερίνα Καινούργιου: Το πρώτο καλοκαίρι με την κόρη της – Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες στην Πάρο
- Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την επιστροφή Αμερικανών από τον Κονγκό – Στέλνουν πολίτες με Έμπολα σε τρίτες χώρες
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442