Επικίνδυνα «απορρίμματα» προϊόντων αμιάντου στο όρος Αιγάλεω
Καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών και Πειραιά.
Για επικίνδυνα απόβλητα προϊόντων αμιάντου που «ήρθαν να προστεθούν στα κάθε είδους απόβλητα και μπάζα που παράνομα και αδιάκοπα εναποτίθενται σε δασικές εκτάσεις του όρους Αιγάλεω, όπως διαπίστωσαν συνεργεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), στις πρόσφατες εργασίες πρόληψης δασικής φωτιάς στο όρος Αιγάλεω, με την περισυλλογή και απομάκρυνση ογκωδών και αποβλήτων από το οδικό δασικό δίκτυο του βουνού» κάνει λόγο ο σύνδεσμος και προσθέτει στην ανακοίνωση του:
«Ο αμίαντος είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία υλικό και έχει ταξινομηθεί και χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως καρκινογόνο κατηγορίας 1Α στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 (για την ταξινόμηση, την συσκευασία και την επισήμανση των χημικών ουσιών). Ως καρκινογόνο επιβάλλονται αυστηροί κανόνες ειδικής διαδικασίας και διαχείρισης του.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, με αναφορά του προς τους Εισαγγελείς Περιβάλλοντος Αθήνας και Πειραιά και κοινοποίηση προς την αρμόδια για το περιβάλλον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα στερεά απόβλητα που περιέχουν αμίαντο είχαν απορριφθεί από αγνώστους σε δύο διαφορετικά σημεία του οδικού δασικού δικτύου του όρους Αιγάλεω, και εντοπίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Μαΐου.
Ταυτόχρονα με την ενημέρωση των Εισαγγελικών αρχών ο ΠΕΣΥΔΑΠ φρόντισε και οριοθέτησε με σήμανση τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα απόβλητα, ώστε να αποτραπεί η ανθρώπινη προσέγγιση και τυχόν χρήση τους από τρίτους.
Η Εισαγγελική αρχή ξεκίνησε ήδη έρευνα για την υπόθεση, ενώ η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ ενέτεινε την επιτήρηση της σε σημεία του βουνού που προτιμώνται για την παράνομη εναπόθεση τέτοιων «φορτίων».
«Αδυναμία διαχείρισης τέτοιων αποβλήτων»
«Είμαστε σε επιφυλακή αλλά έχουμε ως ΠΕΣΥΔΑΠ αντικειμενική αδυναμία να διαχειριστούμε τέτοια επικίνδυνα απόβλητα. Αυτό είναι έργο των αρμόδιων κρατικών αρχών και εξειδικευμένων εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης.
Πηγή φωτογραφίας: ΠΕΣΥΔΑΠ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονη με πλαστή ταυτότητα σε μπαρ
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442