ΕΕ: Το πρώτο «πράσινο φως» πήραν φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας – Τι ακολουθεί για να εκλεγούν;
Τώρα θα παρουσιαστούν στους ηγέτες της ΕΕ για έγκριση σε σύνοδο κορυφής την Πέμπτη - Θα υπάρξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για την εκλογή τους;
Την πρώτη «δοκιμασία» πέρασαν επιτυχώς η απερχόμενη Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, προκειμένου να τοποθετηθούν στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτήν της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Politico, μεταξύ των έξι διαπραγματευτών εκ μέρους των τριών ευρωομάδων, που συνασπίσθηκαν έναντι των υπολοίπων και κυρίως της ακροδεξιάς, ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (για το ΕΛΚ) μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουρσκ, από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και από το Renew Europe ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει και ότι θα εκλεγούν οπωσδήποτε, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες στη σύνοδο των 27 ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών, δηλαδή από 15 εκ των 27. Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
Η δυσαρέσκεια της Μελόνι
Την ίδια σιτγμή, εξοργισμένη φέρεται να είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγείται της ακροδεξιάς ομάδας ECR, για τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες πριν από το δείπνο, στις οποίες συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ολλανδίας.
Μάλιστα, τον όρο να μην συμμετέχει η Μελόνι στην συζήτηση της Τρίτης έθεσαν οι ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, οι οποίες είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της φον ντερ Λάιεν εάν υπάρξει συμφωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442