Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι χαρακτήρισε ως επαίσχυντο τον προσδιορισμό «Βόρεια»

Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι χαρακτήρισε ως επαίσχυντο τον προσδιορισμό «Βόρεια»

Λέγοντας πως του θυμίζει «την ντροπή που έφερε στην πατρίδα, την οικογένεια και στα αγέννητα εγγόνια του η συμφωνία των Πρεσπών»

Το συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού της χώρας,  μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο. Επέιμεινε ωστόσο ότι στο εσωτερικό θα χρησιμοποιεί το «Μακεδονία» σκέτο, επικαλούμενος το ατομικό του δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Στην τελετή ορκωμοσίας, τόσο ο Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε πει ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία.


Σύμφωνα με το Mega, στη δευτερολογία του ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια», λέγοντας πως του θυμίζει «την ντροπή που έφερε στην πατρίδα, την οικογένεια και στα αγέννητα εγγόνια του η συμφωνία των Πρεσπών». Συγκεκριμένα είπε ότι «όσο ζω θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχω τις δυνάμεις και αναγκάζομαι να πω τον επαίχυντο προσδιορισμό, επειδή είναι μέρος των νόμων και του συντάγματος, κάτι που πρέπει να σεβαστώ ως αρχηγός της κυβέρνησης».

Είχε προαναγγείλει ότι θα ορκιστεί στο συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας

Από τις προγραμματικές δηλώσεις του στο κοινοβούλιο, εν όψει της ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί, ο αρχηγός του δεξιού κόμμματος VMRO-DPMNE, είχε προαναγγείλει ότι θα ορκιστεί χρησιμοποιώντας το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ωστόσο παράλληλα, είχε πει ότι θα συνεχίσει να αναφέρεται στη χώρα του ως «Μακεδονία», χωρίς τον  προσδιορισμό «Βόρεια», επικαλούμενος το ατομικό του δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Χρίστιαν Μίτσοκοσκι είχε αποκαλέσει τουλάχιστον τρεις φορές την χώρα «Μακεδονία», αρνούμενος την συνταγματική ονομασία της χώρας, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσα σκέτο «Μακεδονία», έξω «Βόρεια Μακεδονία»

Παράληλα, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «SITEL» είχε επίσης πει ότι  στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του, θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας του, αναφερόμενως σε αυτήν ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που θα κάνει και στις επαφές του στο εξωτερικό με ξένους ηγέτες.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις του, όσο και στις δηλώσεις του θα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», διότι, όπως είπε γι΄αυτόν, το όνομα της χώρας και της πατρίδας του είναι «Μακεδονία».

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Πιρόλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Λορέντσο Πιρόλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024