Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης και τεκμαρτό εισόδημα

Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης και τεκμαρτό εισόδημα

Τον Σεπτέμβριο κλειδώνουν οι παρεμβάσεις σε δύο φορολογικά μέτωπα που αφορούν 1,5 εκατ. φορολογουμένους και 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ανατροπές στον χάρτη των τεκμηρίων διαβίωσης που επιβαρύνουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογουμένους και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς να αλλάζει ο βασικός κορμός του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησής τους έρχονται το φθινόπωρο.

Το στίγμα των αλλαγών που δρομολογούνται και αναμένεται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο οποίος ειδικά για το τεκμήριο εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ανοίξει παράθυρο για βελτιώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών.

Το τοπίο στα δύο φορολογικά μέτωπα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις που εξετάζονται κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών

Όταν θα πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων το νέο σύστημα θα επανεξεταστεί και ενδεχομένως να γίνουν παρεμβάσεις στο κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης είναι πιθανόν να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Ειδικότερα στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν:

• Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας η οποία επιβαρύνει όσους απασχολούν προσωπικό.

• Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ύψους του ετήσιου τζίρου κάθε επιτηδευματία. Το τεκμαρτό εισόδημα όπως διαμορφώνεται με βάση τον ετήσιο κατώτατο μισθό ή, αν υπάρχει προσωπικό, με βάση τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλεται από την επιχείρηση και όπως έχει προσαυξηθεί κατά το 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, αν αυτή απασχολεί προσωπικό, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά το 5% του ποσού κατά το οποίο ο ετήσιος τζίρος της δραστηριότητας της επιχείρησης με τα περισσότερα έσοδα υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο που αντιστοιχεί στον Κωδικό Αριθμό (ΚΑΔ) της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Κατώτατος μισθός. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Τεκμήρια διαβίωσης

Με 1 στους 4 φορολογουμένους να εγκλωβίζεται κάθε χρόνο στην παγίδα των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει από μηδενική βάση όλες τις τεκμαρτές δαπάνες με ειδική επιτροπή να «τρέχει» ήδη τα σενάρια για να υποβάλει στη συνέχεια τις προτάσεις της για το είδος και το εύρος των αλλαγών με τη σύνταξη ειδικού πορίσματος που θα παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Το ριζικό λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης θα συνοδεύεται με κούρεμα 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 και στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς η Εφορία υπολογίζει τον φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για τη διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής κ.ά.

Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα που πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει αλλαγές:

• Στον τρόπο υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων με νέα κλίμακα για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

• Στα ποσά της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Αταμάν υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε πως ο Εργκίν Αταμάν υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024