Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Κάνει πίσω ο Ανδρουλάκης - Δεν πάει σε εκλογές ενώ το είχε σχεδόν αποφασίσει

ΠΑΣΟΚ: Κάνει πίσω ο Ανδρουλάκης – Δεν πάει σε εκλογές ενώ το είχε σχεδόν αποφασίσει

Συντροφικά σοσιαλιστικά μαχαιρώματα. Πίσω ολοταχώς για εσωκομματικές κάλπες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» για την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς ο Χάρης Δούκας.

Ισχυρά μποφόρ πνέουν στην Χαριλάου Τρικούπη με το κύμα αμφισβήτησης να μην έχει καμφθεί. Στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως αποδέχεται την κριτική αλλά εξέφρασε και ένα παράπονο προς όσους τον αμφισβητούν. 

«Άλλο να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών» το «καρφί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμος να «σηκώσει το γάντι» και να πάει σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας όμως φέρεται να κάνει πίσω αν και χθες δήλωνε έτοιμος να αξιολογηθεί

Δεν «σήκωσε το γάντι» ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όσους ζητούν προσφυγή στη βάση του κόμματος

«Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του κόμματος αναφερόμενος στο μήνυμα της ευρωκάλπης. Όσον αφορά το αν και πότε θα στηθούν κάλπες οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μηνός. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας και το πολιτικό σχέδιο δράσης του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές. 

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

«Πετύχαμε τη σταδιακή άνοδο της παράταξης»

Υπερασπίστηκε τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν λέγοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλα με σοβαρότητα και προσπάθεια προκειμένου «να έχουμε καθαρό στίγμα». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών «είναι δικό μας και δεν το χρωστάμε σε κανέναν μιντιάρχη ή ολιγάρχη».

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε την προεδρία το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε μια πορεία «πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο».

Υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Τα «καρφιά» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν στο σημείο που είπε πως «υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό» με τον ίδιο να απαντά: «Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν». 

Αναγνώρισε  δύο προβλήματα: Τα μεγάλα αστικά κέντρα και τον κόσμο εκτός των τειχών. «Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική», είπε και πρόσθεσε πως το κόμμα «πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, χωρίς να ονοματίσει όμως πρόσωπα, κατά όσων βουλευτών και στελεχών δεν στήριξαν κεντρικές αποφάσεις του κόμματος.

Κριτική σε υψηλούς τόνους

Στο μεταξύ, το αίτημα για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ παραμένει στο τραπέζι με τον πρώην Γραμματέα του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, να κρίνει αναγκαία «την πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης» ζητώντας τη «συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο».

Στη κοινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για πύρρειες νίκες που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε την ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης. Το πολύπειρο στέλεχος, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να του είπε πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες».

Με διάθεση κριτικής προσήλθε στη συνεδρίαση ο Παύλος Γερουλάνος

Ευθυμίου, Μαργαρίτης, Αποστολάκη, Παπανδρέου

Με κριτική διάθεση αλλά και μηνύματα ενότητας εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Το μήνυμα του είχε πολλούς αποδέκτες και την ηγεσία του κόμματος. «Αν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση, και μάλιστα κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα», είπε, αναλύοντας τις προτάσεις του και ζητώντας «κάλπη αναγέννησης».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν έθεσε θέμα εσωκομματικών εκλογών όπως άλλοι συνάδελφοί του ζήτησε όμως μια «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» με στόχο «μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».

  • Στη συνεδρίαση σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο restart».
  • «Πυρά» προς την ηγεσία και από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ΚΚΕ του Κέντρου.
  • Για δύο αρνητικά δεδομένα σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. Το πρώτο η αποχή και το δεύτερο η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάστηκε πιο ενωτικός: «Να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ωφελεί να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε, αλλά επιμένω: ακόμη κι όταν οι εξελίξεις δείχνουν ότι ξεπερνούν τις διαδικασίες, όλα πρέπει να γίνονται με θεσμική τάξη στα όργανα, με πολιτική τεκμηρίωση, με ελευθερία και σεβασμό σε όλες τις απόψεις» υποστήριξε η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε ιδιαίτερα σκληρή κριτική κατά του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο Φίλιππος Σαχινίδης. Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη περί διαγραφών σχολίασε πως «αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε» και πρόσθεσε ότι «θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».  Με αρκετή δόση ειρωνεία αναρωτήθηκε: «Ο Μπέρια του κόμματος ποιος είναι να του στέλνω τα άρθρα μου πριν τα βγάλω;».

Το «μοντέλο Δούκα»

Στο μεταξύ, με προαναγγελία υποψηφιότητας μπορούν να ερμηνευτούν τα «θέλω» του δημάρχου Αθηναίων, όπως αυτά εκφράστηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη.

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε «θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα» και με νόημα συμπλήρωσε «θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό» δείχνοντας αποφασισμένος να διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς με το «μοντέλο Δούκα».

Sports in

Η επιστροφή του Βεζένκοφ και το… άλλο σενάριο για Πίτερς και Πετρούσεφ

Πώς θα διαμορφωθεί το ρόστερ του Ολυμπιακού αν τελικά γίνει πράξη η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ στο λιμάνι;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024