Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για 500.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για 500.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Αντίστροφη μέτρηση για διασταυρώσεις και βαριές καμπάνες σε όσους ιδιοκτήτες έχουν ανασφάλιστα οχήματα

Τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες 500.000 που έχουν ανασφάλιστα οχήματα αλλά και σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους ή κυκλοφορούν οχήματα παράνομα χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας στέλνει το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι έχουν εκκρεμότητες θα πρέπει να σπεύσουν να τις τακτοποιήσουν πριν ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν πρόστιμα – φωτιά και κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Τα πρόστιμα φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ

Τα πρόστιμα θα «τρέχουν» από την ημέρα δημοσίευσης των νέων διατάξεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή σε περίπου 20 ημέρες και όχι από την ημέρα που θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ και εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες με ανασφάλιστα ή χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα.

Παγίδα τα ανασφάλιστα οχήματα

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις όσοι «πιαστούν» με ανασφάλιστο όχημα θα κληθούν να καταβάλλουν αυτοτελές πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα και σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας καθώς και το πρόστιμο που αναλογεί.

Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται. Μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Παράνομη κυκλοφορία οχήματος

Βαρύτερες είναι οι ποινές για παράνομη κυκλοφορία οχημάτων καθώς:

-Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.

-Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχος αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

– Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Παράλληλα οι νέες ρυθμίζεις ορίσουν ότι σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την σχετική ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες που για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Πηγή: OT

Sports in

Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0: Το ελληνικό «χρυσάφι» του Μεντιλίμπαρ

Η ευλογημένη γενιά του Youth League είναι εδώ διεκδικώντας. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβεβαιώνει πως…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024