Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βλαντιμίρ Πούτιν: Γιατί πηγαίνει στον Κιμ Γιονγκ Ουν - Τι θα του ζητήσει

Βλαντιμίρ Πούτιν: Γιατί πηγαίνει στον Κιμ Γιονγκ Ουν – Τι θα του ζητήσει

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για «πολύ βαθιές σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας

Αφού το μεγάλο πράσινο αλεξίσφαιρο τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε βόλτες στη ρωσική Άπω Ανατολή πέρυσι, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προσκάλεσε τον κ. Πούτιν να τον επισκεφθεί.

Η πρόσκληση αυτή έγινε δεόντως αποδεκτή και επιβεβαιώθηκε μάλιστα και από το Κρεμλίνο.

«Σύμφωνα με την πρόσκληση του Επικεφαλής των Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει φιλική επίσκεψη στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις 18-19 Ιουνίου» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Γιατί τώρα… η επίσκεψη αυτή;

Το Κρεμλίνο έχει περιγράψει το γεγονός ως «φιλική κρατική επίσκεψη». Αλλά γιατί έχει σημασία και γιατί τώρα;

Πρώτον, υπάρχει μια φυσική περιέργεια, δεδομένου ότι θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα – η πρώτη ήταν το 2000 στην αρχή της προεδρικής του καριέρας, όταν ο πατέρας του κ. Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ήταν ακόμη ανώτατος ηγέτης, λέει το BBC.

Αλλά πέρα από αυτό, πρόκειται για μια σχέση που (αν και όχι στα επίπεδα που απολάμβανε κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης) έχει πλέον περάσει από τις αμοιβαίες ευγένειες στα αμοιβαία οφέλη, και αυτό ανησυχεί τη Δύση.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο για συνομιλίες με τον Πούτιν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για «πολύ βαθιές σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, και παρόλο που είπε ότι αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν, συνέστησε σε όσους σκέφτονται να αμφισβητήσουν τους εκκολαπτόμενους δεσμούς να το ξανασκεφτούν.

Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς θέλουν οι δύο πλευρές η μία από την άλλη. Και φαίνεται να καταλήγουν στην ασφάλεια των προμηθειών.

Ανταλλαγές

Ρωσία πιθανότατα αναζητά πυρομαχικά, εργάτες οικοδομών, ακόμη και εθελοντές για να πάνε στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, λέει ο πολιτικός επιστήμονας και σύμμαχος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ.

Σε απάντηση, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να λάβει ρωσικά προϊόντα, καθώς και τεχνολογική βοήθεια για στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που τελικά θα βρίσκεται σε απόσταση βολής από τις ΗΠΑ, προσθέτει ο κ. Μάρκοφ.

Πρόσφατη έκθεση του Bloomberg, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία.

Η εξεύρεση ενός εταίρου που μοιράζεται την έντονη περιφρόνηση των κυρώσεων και της Δύσης, και επομένως ενός εταίρου που θέλει να κάνει εμπόριο, είναι ένα σημαντικό σημείο πώλησης για τη Ρωσία.

Η επίσκεψη αναμένεται να εδραιώσει τις σχέσεις τους και την κοινή τους εχθρότητα προς τη Δύση

Άλλωστε, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα είναι οι δύο χώρες στον κόσμο που έχουν τις περισσότερες κυρώσεις – η Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την πραγματοποίηση μιας σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.

Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ ασκώντας βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της επιτροπής που τις επιβλέπει.

Φιλική διπλωματική κίνηση ή έλλειψη άλλων επιλογών;

Και μπορεί να υπάρχει ακόμη και μια πραγματική φιλία μεταξύ των δύο ηγετών, αν και προσεκτική και επιχειρηματική. Τον Φεβρουάριο, ο κ. Πούτιν χάρισε στον κ. Κιμ μια πολυτελή ρωσική λιμουζίνα (κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ).

Ο κ. Κιμ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είναι «ανίκητος συμπολεμιστής» με τη Ρωσία σε πρόσφατο μήνυμα προς τον πρόεδρο Πούτιν. Αλλά θα μπορούσε να είναι απλώς επιχειρηματική κίνηση και έλλειψη άλλων επιλογών.

Ειδικότερα: Η Βόρεια Κορέα έχει πλέον μεγαλύτερη αξία για μια απομονωμένη Ρωσία – και η Βόρεια Κορέα βλέπει ότι η Μόσχα χρειάζεται φίλους. Η Βόρεια Κορέα έχει πληγεί από διεθνείς κυρώσεις λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Επισκεπτόμενος τη Βόρεια Κορέα, ο κ. Πούτιν μπορεί απλώς να αποδείξει στους επικριτές του ότι μπορεί – και θα κάνει – ό,τι θέλει.

Να βρει μια παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα του; Προς το παρόν, ναι, μπορεί.

Να πείσει άλλους να παραβιάσουν τις κυρώσεις και να πουλήσουν στη Ρωσία όπλα; Προφανώς ναι.

Να σφυρηλατήσει νέες σχέσεις με χώρες σε όλο τον κόσμο, παρά τη διεξαγωγή της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης»; Σίγουρα προσπαθεί.

Ψάχνει συμμάχους

Από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε στρατεύματα στη γειτονική Ουκρανία, έχει προωθήσει την ιδέα ότι η κυριαρχία της Δύσης βρίσκεται στο τέλος της – και έχει φλερτάρει όσους συμφωνούν μαζί του ή είναι τουλάχιστον ανοιχτοί σε αυτή τη φιλοσοφία.

Η τελευταία φορά που ο Πούτιν επισκέφθηκε την Βόρεια Κορέα ήταν το 2000, κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του

Σε ένα πρόσφατο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους βασικούς καλεσμένους του κ. Πούτιν ήταν ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε – μιας άλλης χώρας που έχει νιώσει έντονα το κεντρί των κυρώσεων.

Και η Ρωσία έχει πέσει με τα μούτρα στο να δείξει ότι έχει πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο που τραγουδούν από το ίδιο τραγούδι. Από την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική – οποιοσδήποτε απογοητευμένος από τους τρόπους ενός κόσμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτος.

Πράγματι, όταν ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa ανέβηκε στη σκηνή, οι λέξεις του προέδρου Πούτιν εκτοξεύτηκαν από την ομιλία του, με έναν νέο «πολυπολικό κόσμο» σε αντίθεση με μια αλαζονική Δύση που είναι αποφασισμένη να στηρίξει την «παγκόσμια ηγεμονία» της με οποιοδήποτε κόστος.

Ο κ. Πούτιν φλέρταρε επίσης στενότερους δεσμούς με το Ιράν, μια άλλη χώρα που μαστίζεται από κυρώσεις και είναι πρόθυμη να πουλήσει τα στρατιωτικά της προϊόντα – στην περίπτωση της Τεχεράνης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και αν αυτό ταράζει τη Δύση, τόσο το καλύτερο.

Όταν ο πρόεδρος Πούτιν επιβιβαστεί τελικά στο αεροπλάνο του για την Πιονγκγιάνγκ, ξέρει ότι οι εικόνες θα μαγνητίσουν τον κόσμο και δεν θα αφήσουν καμία αμφιβολία ότι είναι πρόθυμος να κάνει τόσο επιχειρήσεις όσο και πολιτική με τους εταίρους της επιλογής του.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη: Η Σπόρτινγκ, ο Παναθηναϊκός και το νέο συμβόλαιο

Φαίνεται πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις με τον Φώτη Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με πορτογαλικό δημοσίευμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024