Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Συμφωνεί για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

ΕΕ: Συμφωνεί για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Σε διακυβερνητικές διασκέψεις στις 25 Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να ξεκινήσουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, δήλωσε η βελγική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει σε διακυβερνητικές διασκέψεις στις 25 Ιουνίου.

Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Η έναρξη συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια ηθική ώθηση για την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή του Ντονέτσκ και ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.

Η Ουγγαρία έχει εκ πρώτης εκφραστεί θετικά, όμως πάντα έχει την δυνατότητα του βέτο σε πολλά σημεία της διαπραγμάτευσης

Η συμφωνία σημαίνει ότι η Ουγγαρία εγκατέλειψε προς το παρόν την αντίθεσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η Βουδαπέστη, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, δήλωσε ότι έχει αμφιβολίες για την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη.

Η Επιτροπή δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι και οι δύο χώρες πληρούν όλα τα κριτήρια για να αρχίσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τα 27 μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το Βέλγιο και η Επιτροπή επιθυμούσαν να επιτευχθεί συμφωνία πριν η Ουγγαρία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία από την 1η Ιουλίου για έξι μήνες.

Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τις εβδομάδες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και του χορηγήθηκε το καθεστώς του υποψήφιου μέλους τέσσερις μήνες αργότερα. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πολέμου, θα το βρέιτε εδώ.

H κεντρική φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Ιουνίου στη Ζυρίχη της Ελβετίας εν όψει την ειρηνευτικής διάσκευψης για την Ουκρανία. Θα λάβουν μέρος αντιπροσωπίες από 92 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμούς.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024