Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο πέναλτι στην Κίνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέο πέναλτι στην Κίνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να αυξήσουν τους δασμούς στο 25% παρά την αντίθεση της Γερμανίας.

Οι Βρυξέλλες θα εφαρμόσουν δασμούς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, που θα αποφέρουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δαπανηρό εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα εφαρμόσει προσωρινά πρόσθετους δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από τον επόμενο μήνα. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων επωφελούνται από επιδοτήσεις που βλάπτουν τους ευρωπαίους αντιπάλους τους.

Η εφαρμογή περισσότερων δασμών, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και την Ισπανία, θα συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του μπλοκ, εξήγαγε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ το 2023, διπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της πέρυσι στο 8%, σύμφωνα με αναλυτές του Rhodium Group.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει για αντίποινα καθώς προσπαθεί να πείσει τις περισσότερες πρωτεύουσες της ΕΕ να αντιταχθούν στο μέτρο, το οποίο θα προστεθεί στους σημερινούς δασμούς του 10%. Το Πεκίνο εφαρμόζει ήδη δασμό 15% στα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά οχήματα.

Η Γερμανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία δεν συμφωνούν με το μέτρο υπό τον φόβο κινεζικών αντιποίνων. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε πρόσφατα ότι «η απομόνωση και τα παράνομα τελωνειακά εμπόδια μακροπρόθεσμα απλώς κάνουν τα πάντα πιο ακριβά και εξαθλιώνουν τους πάντες».

Τι σημαίνει η αύξηση δασμών

Η αύξηση των δασμών στην Ευρώπη θα επηρεάσει τους Κινέζους παραγωγούς όπως η BYD και η SAIC, καθώς και εταιρείες όπως η Tesla, η οποία έχει εργοστάσια στην Κίνα. Οι δασμοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον παραγωγό, ανάλογα με το επίπεδο επιδότησης που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας επιπλέον δασμός 20% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μείωνε τις εισαγωγές κατά 25%. Η Επιτροπή αναμένει ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα έχουν μερίδιο αγοράς 15% στην ΕΕ το επόμενο έτος. Οι τιμές είναι συνήθως 20% χαμηλότερες από τα μοντέλα που κατασκευάζονται στην ΕΕ.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, αναγνώρισε τη σημασία των ηλεκτρικών οχημάτων για την πράσινη μετάβαση όταν ανακοίνωσε την έρευνα τον Οκτώβριο. Πρόσθεσε όμως ότι «ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος».

Σύμφωνα με τις αρχές, το τμήμα του είχε συγκεντρώσει στοιχεία ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους έλαβαν επιδοτούμενα δάνεια, φορολογικές ελαφρύνσεις και φθηνή γη για εγκαταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν χαρακτήρισε την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων «τυπικό παράδειγμα προστατευτισμού», προσθέτοντας ότι η απόφαση για επιβολή πρόσθετων δασμών «παραβιάζει τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορίου».

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ έχουν επικρίνει το σχέδιο επειδή φοβούνται ότι η Κίνα θα ανταποκριθεί με το ίδιο είδος «ποινών» ή ακόμη και θα τους αποκλείσει από την αγορά της. Οι ευρωπαϊκές μάρκες αντιπροσώπευαν περίπου το 6% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα το 2022.

Η Γερμανία εξήγαγε 216.299 αυτοκίνητα στην Κίνα το 2023, 15% λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Εμπορικά σήματα όπως η Mercedes και η Volkswagen έχουν επίσης εργοστάσια στη χώρα.

Η Geely, μία από τις κινεζικές εταιρείες που ερευνήθηκαν, είναι ο ιδιοκτήτης του σουηδικού Volvo. Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Ulf Kristersson προσχώρησε στις τάξεις του Scholz και του Ούγγρου ομόλογού του Viktor Orbán, ο οποίος έχει φλερτάρει τις κινεζικές επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα, δείχνοντας την αντίθεσή του στους δασμούς της ΕΕ.

Οι τρεις ηγέτες θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 11 κυβερνήσεις για να ανατρέψουν την απόφαση της Επιτροπής για τους δασμούς. Άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία, αναμένεται να προσχωρήσουν στην αντιπολίτευση.

Οι εξαγωγείς τροφίμων και αγαθών πολυτελείας, όπως η Ιταλία, ανησυχούν επίσης για τα αντίποινα που μπορεί να λάβει η Κίνα κατά των προϊόντων της χώρας.

Η Γαλλία, η οποία πίεσε για έρευνα για να προστατεύσει τη βιομηχανία της και να αναγκάσει την Κίνα να επενδύσει στην παραγωγή της, είναι απίθανο να υποχωρήσει. Η Ισπανία, μια άλλη μεγάλη εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων, έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της για τους δασμούς.

Τα κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν για τους δασμούς έως τις 2 Νοεμβρίου. Οι δασμοί επιβάλλονται συνήθως για πέντε χρόνια.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024