Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει ο δρόμος στις ΗΠΑ για φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ανοίγει ο δρόμος στις ΗΠΑ για φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Εν μέσω πληθώρας απούλητων οχημάτων στις αποθήκες των αντιπροσωπειών (ΗΠΑ) θα μπορείτε να βρείτε μια ευκαιρία για ένα αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2024.

Παρά τις δελεαστικές φοροελαφρύνσεις αξίας χιλιάδων δολαρίων η ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα απλά δεν συμβαδίζει με το ρυθμό παραγωγής.
Για να τονώσουν τη ζήτηση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν μειώσει τις τιμές προσφέροντας παράλληλα γενναιόδωρους όρους χρηματοδότησης ή εκπτώσεις τους τελευταίους μήνες.

Η Tesla – η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία με κερδοφόρες δραστηριότητες EV – μείωσε τις τιμές ορισμένων μοντέλων και εκδόσεών της περισσότερο από 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο.

H Tesla προχώρησε πρώτη σε μειώσεις.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου EV ήταν κατά 33,7% φθηνότερη τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της iSeeCars.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, επίσης, με «περισσότερα κίνητρα, περισσότερες εκπτώσεις» το 2024, σύμφωνα με πρόβλεψη της Cox Automotive.

Γιατί οι άνθρωποι δεν αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Στην πραγματικότητα, το μερίδιο των οχημάτων που είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά έχει αυξηθεί από 9% το 2021 σε 16% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Wards Intelligence.

H κυβέρνηση Μπάιντεν εισάγει κανόνες που έως και τα δύο τρίτα όλων των οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά

Το πρόβλημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ότι «η διαθεσιμότητα των προϊόντων έχει αυξηθεί εκθετικά, ενώ η αποδοχή των καταναλωτών έχει αυξηθεί με γραμμικό τρόπο», σύμφωνα με ανάλυση της Cox Automotive που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει κανόνες για τις εκπομπές ρύπων που θα διασφαλίζουν ότι έως και τα δύο τρίτα όλων των οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά έως το 2032, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αυξήσει την παραγωγή. Γι’ αυτό και ο αριθμός των προϊόντων EV αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2027, σύμφωνα με την Cox Automotive.

O αριθμός των προϊόντων EV αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2027

Τα αποθέματα έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται. Ο μέσος αριθμός των απούλητων EVs έχει αυξηθεί στο διπλάσιο απ’ ότι πριν ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα όμως, οι καταναλωτές δείχνουν απροθυμία να αλλάξουν τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο με πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο κυριότερος λόγος είναι το κόστος, καθώς τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα τείνουν να είναι ακριβότερα από τα κανονικά οχήματα.

Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές λένε ότι το κόστος των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων είναι πολύ υψηλό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η S&P Global Mobility. Ακολουθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης.

Τι νέο υπάρχει σχετικά με τις φορολογικές πιστώσεις το 2024;

Από την 1η Ιανουαρίου, οι αγοραστές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα μπορούν να διεκδικήσουν μια άμεση φορολογική πίστωση αξίας έως και 7.500 δολαρίων από την αρχική τιμή ενός επιλέξιμου EV ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου στην αντιπροσωπεία, αντί να περιμένουν μήνες για να διεκδικήσουν την έκπτωση μέσω των φορολογικών δηλώσεών τους.

Η πίστωση ανέρχεται στο 30% της τιμής του οχήματος

Ομοίως, οι αγοραστές μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων και υβριδικών οχημάτων plug-in θα δικαιούνται φορολογική πίστωση στο σημείο πώλησης. Η πίστωση ανέρχεται στο 30% της τιμής του οχήματος, με ανώτατο όριο τα 4.000 δολάρια.

Η τιμή πολλών ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι στο ίδιο επίπεδο με παρόμοια οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο το 2024

Επιπλέον, σχεδόν οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ προσφέρουν πρόσθετες φορολογικές πιστώσεις αξίας έως και 7.500 δολαρίων, σύμφωνα με το Tax Foundation.
Αυτές οι πιστώσεις, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες εκπτώσεις και τις γενναιόδωρες συμφωνίες χρηματοδότησης θα εξασφαλίσουν ότι η τιμή πολλών ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι στο ίδιο επίπεδο με παρόμοια οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο το 2024.

«Τα νεότερα προϊόντα και οι υψηλότερες εκπτώσεις έχουν μειώσει τις μέσες τιμές των EV, πριν ακόμα ανακοινωθούν πιθανά φορολογικά κίνητρα», αναφέρει η Stephanie Valdez-Streaty, διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού της Cox Automotive δείχνοντας το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες τιμολογιακές πολιτικές και σε άλλη μέρη του πλανήτη.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024