Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η κατάλληλη ώρα να γυμναστείτε ανάλογα με τον στόχο σας

Η κατάλληλη ώρα να γυμναστείτε ανάλογα με τον στόχο σας

Η ώρα γυμναστικής μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα στο σώμα σας αλλά και στην διάθεση σας

Σε μια απαιτητική καθημερινότητα, οι προπονήσεις σας γίνονται τις μόνες ώρες που προλαβαίνετε. Μπορεί να είναι μια ώρα πριν πάτε στην δουλειά σας, ή μπορεί να είναι λίγο πριν το τέλος της ημέρας σας.

Ενώ είναι γνωστό πως η σωματική άσκηση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και αν γίνεται έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία μας, μια νέα έρευνα έρχεται να μας διδάξει πως η ευθυγράμμιση της ώρας της προπόνησής μας με τους στόχους της φυσικής μας κατάστασης μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα της έρευνας για την καλύτερη ώρα γυμναστικής

Με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για το κατά πόσο η ώρα γυμναστικής αλλάζει το αποτέλεσμα, οι ερευνητές μέτρησαν την απόδοση 27 δραστήριων γυναικών και 20 ανδρών σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν έχοντας κοινή φυσική κατάσταση και οι ερευνητές παρακολουθούσαν διάφορα μέτρα προόδου δύναμης, απώλειας κοιλιακού λίπους και άλλους δείκτες υγείας. Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν κοινή διατροφή πυκνή σε μακροθρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

Οι συμμετέχουσες που είχαν στο πρόγραμμα τους πρωινή προπόνηση ενδυνάμωσης (από τις 6 έως τις 8), παρουσίασαν αύξηση στη δύναμη τους στις ασκήσεις του κάτω μέρους του σώματος, όπως στα jumping squats.

Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο λίπος στο σώμα τους και κυρίως του κοιλιακού λίπους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι ευνοϊκές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος συνέβησαν χωρίς αλλαγές στο σωματικό βάρος.

Τα οφέλη της προπόνησης το απόγευμα

Όσον αφορά τις απογευματινές προπονήσεις (από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 8:30) παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν αύξηση της δύναμης στο άνω μέρος του σώματος αλλά και στην αντοχή τους. Αν αναρωτιέστε για αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, παρατηρήθηκε αλλαγή στο ποσοστό σωματικού λίπους, αλλά όχι τόσο σημαντική όσο στις γυναίκες που γυμνάζονταν τις πρωινές ώρες.

Ωστόσο παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη, μια παρατήρηση που μπορεί να είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας όταν σκέφτεστε τον στόχο σας γύρω από τη γυμναστική. Επίσης η απογευματινή προπόνηση φάνηκε να έχει μεγαλύτερα οφέλη στην διάθεση και την ψυχική υγεία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν ίδιες αλλαγές στη σύνθεση του σώματος τους είτε γυμνάζονταν το πρωί είτε το απόγευμα, όμως η απογευματινή προπόνηση επέφερε σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα δύο φύλα αντιδρούν διαφορετικά στην άσκηση, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα μας βοηθάει να κατανοήσουμε εις βάθος πόσο το φύλο και ο χρόνος κατά τον οποίο γυμνάζεστε μπορούν να παίξουν ρόλο στη σύνθεση του σώματος, στην αύξηση της δύναμης και στη συνολική βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αν λοιπόν έχετε κάποιον πολύ συγκεκριμένο στόχο για το σώμα σας ή τη διάθεση σας, η έρευνα αυτή θα σας βοηθήσει να κάνετε την αλλαγή που θα παίξει ρόλο στα αποτελέσματα που θα δείτε.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να σας αγχώνουν τα ευρήματα αυτά, στο τέλος της ημέρας το σημαντικό είναι να βρίσκετε χρόνο να γυμνάζεστε για να διατηρείτε μια καλή σωματική υγεία, χωρίς να αγχώνεστε τόσο για την ώρα που θα το κάνετε.

Πηγή: vita.gr

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024