Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε η πλατφόρμα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - Παραμένουν κλειστά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης – Παραμένουν κλειστά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων

Το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων στηρίζεται στις προηγμένες τεχνολογίες του gov.gr

Για πρώτη φορά φέτος το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες άνοιξε νωρίτερα από ποτέ.

Όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την 1η Απριλίου η σχετική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί με επιτυχία στο κυβερνητικό νέφος και πλέον οι παραγωγοί που επιλέγουν να κάνουν απευθείας και μόνοι τους τις αιτήσεις μέσω του gov.gr έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.

Επιτυχία

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και για το 2024 βασίζεται στις ίδιες προηγμένες τεχνολογίες που υλοποιήθηκε με επιτυχία και στις δύο προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι σε πλήρη συμφωνία και με τις τεχνολογίες του συνόλου των εφαρμογών και συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr

Τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων

Ωστόσο, η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης ενάμιση μήνα μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Σε αυτά απευθύνονται οι αγρότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή επειδή δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν τις δηλώσεις, λόγω φόρτου εργασίας. Προσώρας, λοιπόν, αν και το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποίησε τη δέσμευση του και η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε πολύ νωρίτερα από πέρυσι (17 Μαίου 2023) για τους μεμονωμένους παραγωγούς, εντούτοις προς το παρόν για όσους απευθύνονται στα ΚΥΔ η υποβολή αιτήσεων που γίνεται επίσης σε περιβάλλον gov.gr είναι κλειστή.

Και στα ΚΥΔ να σημειωθεί προστρέχει η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Η τεχνολογία

Και είναι απορίας άξιο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πώς η πλατφόρμα παραμένει κλειστή στα ΚΥΔ, αν και το σύστημα στηρίζεται στις ίδιες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες gov.gr.

Για την ιστορία, το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2022.

Επιλέχθηκε να αναπτυχθεί το σύστημα σε προηγμένες τεχνολογίες  όπως η  Python και πάνω σε αυτές υλοποιήθηκε και η πλειοψηφία σχεδόν όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών στο gov.gr. Και αυτή η επιλογή έγινε προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας τις καλύτερες δυνατές διαλειτουργικότητες με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr

Τα αποτελέσματα

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα η προηγμένη τεχνολογικά Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης ΚΑΠ, τα δύο προηγούμενα χρόνια 2022 και 2023 υποδέχτηκε περίπου 30.000 αιτήσεις απευθείας από τελικούς δικαιούχους  και περίπου 1,2 εκατ. αιτήσεις δικαιούχων μέσω των  Κέντρων  Υποδοχής Δηλώσεων. Επιπρόσθετα, αυτή η ίδια προηγμένη τεχνολογία  και το ίδιο σύστημα αίτησης  στήριξε τους γεωχωρικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζοντας τις κανονιστικές διατάξεις της απομακρυσμένης παρακολούθησης και αποτέλεσε την βάση των πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, το σύστημα του έτους 2022 της ίδιας τεχνολογίας εξελίχθηκε με βάση τις νέες κανονιστικές ανάγκες του πρώτου χρόνου εφαρμογής της ΚΑΠ 2023- 2027 υπό την επίβλεψη του ΟΠΕΚΕΠΕ και χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο οργανισμό για το 2023 για την συλλογή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης της συγκεκριμένης χρονιάς.

Τις πταίει…

Συνεπώς, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς και του αγροτικού κόσμο, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 για τα ΚΥΔ, δεν δικαιολογεί καθυστέρηση τουλάχιστον από τεχνολογικής πλευράς.

Μήπως κάτι άλλο φταίει…;

Πηγή: ot.gr

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024