Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα εποχή πιστοποίησης με «διαβατήρια» για τις μπαταρίες των EV

Νέα εποχή πιστοποίησης με «διαβατήρια» για τις μπαταρίες των EV

Ιχνηλασιμότητα σε κάθε στάδιο παραγωγής της μπαταρίας θα επιβάλλει η ΕΕ από το 2027 με τους Σουηδούς να υιοθετούν ήδη την συγκεκριμένη ψηφιακή τεχνολογία

Από το 2027 όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που διατίθενται στην επικράτεια της Ε.Ε θα υποχρεούνται να συνοδεύονται από ένα νέο πιστοποιητικό το οποίο επιγράφεται ως «ψηφιακό διαβατήριο μπαταρίας» το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία από κάθε στάδιο κατασκευής της μπαταρίας, από την εξόρυξη των πρώτων υλών για την κατασκευή της έως την διαδικασία διάθεσής της, την περιεκτικότητά της σε ανακυκλωμένα υλικά και το συνολικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η πρώτη εταιρεία που υιοθετεί την συγκεκριμένη μέθοδο ιχνηλασιμότητας όλων των σταδίων κατασκευής των μπαταριών είναι η Volvo με το EX90 που μόλις ξεκίνησε να παράγεται. Σύμφωνα με τις συστάσεις το ψηφιακό διαβατήριο ιχνηλασιμότητας του σουηδικού μοντέλου βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και εξελίχθηκε σε συνεργασία με την βρετανική εταιρεία Circulor.

Οι πληροφορίες που περιέχει προέρχονται από όλους τους προμηθευτές που εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής μιας μπαταρίας από εκείνους που αναλαμβάνουν την εύρεση των πρώτων υλών και εκείνους που κατασκευάζουν τα διάφορα εξαρτήματα μιας μπαταρίας ως τα τελικά στάδια συναρμολόγησης της και διάθεσής της δημιουργώντας ένα ξεκάθαρο περιβαλλοντικό προφίλ της μπαταρίας.

Τα παραπάνω δεδομένα στην περίπτωση του EX90 θα είναι εύκολα αναγνώσιμα μέσω ενός QR που θα τοποθετείται στην πόρτα του οδηγού ενώ το ψηφιακό έγγραφο θα αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας με την πώληση του αυτοκινήτου. Προοδευτικά και με ορίζοντα δεκαπενταετίας το ψηφιακό έγγραφο θα εμπλουτίζεται με χρήσιμες όσο και κρίσιμες σε περίπτωση μεταπώλησης πληροφορίες για την κατάσταση της μπαταρίας συν τω χρόνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή υπηρεσία δεν είναι υποχρεωτική η Volvo προτίθεται να χρεώνει 10 δολάρια ανά αυτοκίνητο για την παροχή της.

Χρήσιμο θα ήταν να ειπωθεί επίσης ότι ανεξαρτήτως της πρωτοβουλίας της Volvo να παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία ήδη από τώρα, οι εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι ήδη πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν ως έναν ακόμα πονόκεφαλο την συγκεκριμένο ψηφιακό καθεστώς για την ιχνηλασιμότητα των μπαταριών που θα τεθεί σε ισχύ από το 2027.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024