Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ναυτιλία: Γιατί τα πλοία - γίγαντες προτιμούν την Ευρώπη

Ναυτιλία: Γιατί τα πλοία – γίγαντες προτιμούν την Ευρώπη

Τι καθιστά ιδανική την διαδρομή Ασία-Ευρώπη για τα πλοία «megamax»

Ο παγκόσμιος στόλος των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «megamax» (MGX) στα τέλη του περασμένου μήνα ξεπέρασε το όριο των 4,00 εκατ the ως προς τη συνολική χωρητικότητα φτάνοντας τα 4,01 εκατ. the.

Τουλάχιστον 186 πλοία της ποικιλίας «MGX-24» και της ελαφρώς μικρότερης ποικιλίας «MGX-23» βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία, με 43 περισσότερα πλοία και 1,25 εκατ. teu υπό παραγγελία, υπολογίζει η Alphaliner.

Τα τελευταία χρόνια, τα πλοία «megamax» έχουν γίνει η ραχοκοκαλιά του εμπορίου Ασίας – Ευρώπης, εκτοπίζοντας αργά αλλά σταθερά τα πλοία neo-panamax («NPX») από τα κορυφαία δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών.

Τα πλοία «γίγαντες» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τη Maersk το 2013, όταν το MAERSK McKINNEY MOLLER 18.340 teu εντάχθηκε στον στόλο. Η χωρητικότητα των «megamax» έφτασε τα 1.00 εκατ. teu τον Απρίλιο του 2017, τα 2.00 εκατ. teu τον Ιούλιο του 2019 και τα 3.00 εκατ. teu τον Οκτώβριο του 2017.

Στη συνέχεια ο ρυθμός των παραγγελιών για πλοία «megamax» επιβραδύνθηκε με τος ναυτιλιακές να στρέφονται σε μικρότερης χωρητικότητας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σήμερα, τα πλοία «MGX» κυριαρχούν στις θαλάσσιες γραμμές Ασίας – Ευρώπης / Μεσόγειου, όπου είναι δρομολογημένα 179 από τα 186 πλοία. Συνδυασμένα, αποτελούν 3,88 εκατ teu χωρητικότητας, περίπου το 54% της συνολικής χωρητικότητας 7,2 εκατ teu που δρομολογείται στην περιοχή.

Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι, παρά κάποιες δοκιμές στον Ειρηνικό και αλλού, η μεγαλύτερη κατηγορία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δρομολογείται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ της Άπω Ανατολής και της Ευρώπης. Μόνο επτά πλοία βρίσκονται σε υπηρεσία μεταξύ Άπω Ανατολής και Μέσης Ανατολής.

Οι μεγαλύτερες αποστάσεις και το γεγονός ότι οι προσεγγίσεις των μεγάλων πλοίων κατανέμονται πιο «ομοιόμορφα» μεταξύ των βασικών λιμένων της Ευρώπης σε σύγκριση για παράδειγμα με τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, όπου τα πλοία συχνά προσεγγίζουν μόνο ένα λιμάνι, καθιστούν σύμφωνα με την Alphaliner, την διαδρομή Ασία-Ευρώπη ιδανική για τα πλοία «megamax».

Ωστόσο, η Alphaliner εκτιμά ότι ορισμένα πλοία της κλάσης «MGX-23» αργά ή γρήγορα θα εισέλθουν στο εμπόριο Ασίας – Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ

inSports

Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε πρόταση της Ίπσουιτς για τον Ιωαννίδη

Η Ίπσουιτς φέρεται να πρόσφερε 22,5 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του Φώτη Ιωαννίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024