Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών

Ανδρουλάκης: Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όταν δεν δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή

«Το κράτος οφείλει και πρέπει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Τα συστατικά της επιτυχίας», που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

«Δυστυχώς, σήμερα, τα στοιχεία στη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Είναι λίγες οι γυναίκες που αποφασίζουν να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και είναι ακόμα λιγότερες εκείνες που βρίσκονται ψηλά στη διοίκηση εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 20 με 30% των γυναικών επιλέγει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και αυτό συμβαίνει κυρίως σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία «έρχονται σε αντίθεση με τις δυνατότητες και τις ικανότητες που έχουν οι γυναίκες, αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι από τις πιο μορφωμένες γυναίκες στην Ευρώπη και αναλογικά υπερτερούν των ανδρών σε πανεπιστημιακή μόρφωση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review έχουν ηγετικές ικανότητες και παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους άνδρες σε κρίσιμα θέματα, όπως η ομαδική εργασία, η καινοτομία και η επίλυση προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όταν δεν δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή»

«Η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των γυναικών εμφανίζονται ως δύο αντίθετοι δρόμοι»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «έχουν περάσει 40 χρόνια μετά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έδωσαν δύναμη στις γυναίκες και οι οποίες ήταν όλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με την κατάσταση να έχει προφανώς βελτιωθεί σημαντικά, αλλά να απέχει πάρα πολύ από το επιθυμητό, που δεν είναι άλλο από την ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπως αυτή λειτουργεί στα περισσότερα δυτικά κράτη της Ευρώπης».

«Χρειάζονται να γίνουν πολλά και είναι ευθύνη όλων μας, με την καθημερινή δημόσια και ιδιωτική μας παρουσία να εξαλείψουμε τα στερεότυπα», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Αυτό αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δεν μπορεί να μπει στις τράπεζες – και γίνεται εντονότερο όταν μιλάμε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία πρόβλεψη για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή για την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, όπως είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα το γεγονός ότι «η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή εμφανίζονται ως δύο αντίθετοι δρόμοι», ενώ επανέλαβε τη νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει επιδότηση θέσης μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων για ένα χρόνο.

Επέμεινε δε, στη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού», ώστε οι γυναίκες να μπορούν να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όταν δεν δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και δήλωσε πως το «όραμά μας είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις «για να το πετύχουμε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024