Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τέξας: Οικογένειες θυμάτων μακελειού σε Δημοτικό μηνύουν την κατασκευάστρια του όπλου

Τέξας: Οικογένειες θυμάτων μακελειού σε Δημοτικό μηνύουν την κατασκευάστρια του όπλου

Οι οικογένειες του Ουβάλντε όπου έχασαν τη ζωή τους 18 μαθητές και δύο δασκάλες, μήνυσαν τους κατασκευαστές των AR-15, «Call of Duty», Meta για το μακελειό.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι η Activision η εταιρεία πίσω από το πολεμικό παιχνίδι Call of Duty, συνεργάστηκε με την Daniel Defense για την προώθηση του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό στο Τέξας. Κάτι που διαφημίστηκε και μέσω του Instagram, για αυτό μηνύθηκε και η Meta, όπως αναφέρει το ABC. Μάλιστα υποστηρίζουν πως το όπλο διαφημίζονταν στο Instagram του νεαρού διαρκώς, όσο ήταν ανήλικος.

Οι οικογένειες των θυμάτων του Ουβάλντε κατέθεσαν αγωγή κατά της Daniel Defense, της κατασκευάστριας εταιρείας του επιθετικού τυφεκίου AR-15, και της Activision, της εκδότριας εταιρείας της σειράς βιντεοπαιχνιδιών πρώτου προσώπου «Call of Duty», και της Meta, της μητρικής εταιρείας του Instagram, για τον ρόλο τους, όπως υποστηρίζουν, στην προώθηση του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στους πυροβολισμούς.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες συνεργάστηκαν για να προωθήσουν το όπλο σε ανήλικα αγόρια στα παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή, σηματοδότησε τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Ο Σαλβαδόρ Ράμος — ο 18χρονος δράστης που σκότωσε 18 μαθητές και δύο καθηγητές και τραυμάτισε άλλους 17 — αγόρασε το AR-15 μια εβδομάδα πριν από τους πυροβολισμούς, μήνες αφότου άρχισε να παίζει την τελευταία έκδοση του παιχνιδιού και έκανε αρκετές αναρτήσεις στο Instagram σχετικά με τα όπλα, ισχυρίστηκε ο Τζος Κόσκοφ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες.

«Στο Instagram, η εταιρεία προσπαθούσε σε προσεταιριστεί τον δράστη μέσω σαφούς, επιθετικού μάρκετινγκ (σ.σ. για να αγοράσει το όπλο)», ανέφεραν οι δικηγόροι. «Εκτός από εκατοντάδες εικόνες που απεικονίζουν και τιμούν τη συγκίνηση της μάχης, η Daniel Defense χρησιμοποίησε το Instagram για να εξυμνήσει την παράνομη, δολοφονική χρήση των όπλων της». αναφέρει η μήνυση.

Πως χειρίζεται ο δικηγόρος των οικογενειών την υπόθεση

Οι αγωγές αδικαιολόγητου θανάτου (σ.σ. αγωγές για θανάτους που δεν προέρχονται από φυσικά αίτια – wrongful death lawsuits) έρχονται μόλις δύο ημέρες αφότου η ίδια ομάδα των 19 οικογενειών κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων με την πόλη Ουβάλντε για την στάση της αστυνομίας στο μακελειό στο δημοτικό σχολείο Robb στις 24 Μαΐου 2022, όπου σκοτώθηκαν 19 μαθητές και δύο δάσκαλοι.

Η μία από τις δύο αγωγές κατατέθηκε στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες εναντίον τόσο της Activision όσο και της Meta – της μητρικής εταιρείας του Instagram. Η δεύτερη αγωγή, κατά της Daniel Defense, κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Ουβάλντε στο Τέξας.

Οι αγωγές κατατέθηκαν από τον δικηγόρο Τζος Κόσκοφ, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης τις ίδιες 19 οικογένειες που συμμετείχαν στον διακανονισμό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων της Τετάρτης.

Οι αγωγές της Παρασκευής υποστηρίζουν ότι το Instagram, η Activision και η Daniel Defense «συνεργάζονται… σε ένα σχέδιο που εκμεταλλεύεται ανασφαλή, έφηβα αγόρια», ανέφεραν οι δικηγόροι σε δελτίο τύπου. «Αυτό το τρικέφαλο τέρας τον εξέθεσε εν γνώσει του στο όπλο, τον εκπαίδευσε να το βλέπει ως εργαλείο για να λύσει τα προβλήματά του και τον εκπαίδευσε να το χρησιμοποιεί», ανέφερε ο Κόσκοφ σε δήλωσή του.

Για την ιστορία, ο δράστης αγόρασε ηλεκτρονικά το όπλο μόλις 23 λεπτά αφότου έκλεισε τα 18. Η Daniel Defense, η Activision και η Meta δεν σχολίασαν αμέσως την αγωγή.

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024