Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται η απόφαση του ΔΔΔ για την εισβολή στη Ράφα

Ισραήλ: Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται η απόφαση του ΔΔΔ για την εισβολή στη Ράφα

Μετά από αίτημα της Νοτίου Αφρικής το ΔΔΔ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το εάν θα ανακοινώσει μέτρα κατά του Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 4 μ.μ την απόφασή του σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για την έκδοση διαταγής προκειμένου να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και συνολικότερα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της ακρόασης του δικαστηρίου επί του αιτήματος την περασμένη εβδομάδα και της ανακοίνωσης ότι κατέληξε σε απόφαση υποδηλώνει ότι το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει διαταγές κατά του Ισραήλ, αναφέρει η ισραηλινή Haaretz.

Η απόφαση του ΔΔΔ έρχεται μετά το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ

Εάν το δικαστήριο αποφασίσει να εκδώσει διαταγή που να επιβάλλει την παύση του πολέμου ή την παύση της επιχείρησης των IDF στη Ράφα, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σημαντική πολιτική πρόκληση που θα επιτείνει τη διεθνή του απομόνωση. Εάν αποφασίσει να συνεχίσει την επιχείρηση παρά την απόφαση αυτή, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διεθνείς κυρώσεις.

Τα αιτήματα της Νοτίου Αφρικής

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Αφρική ζήτησε από τους δικαστές να εκδώσουν τρεις εντολές: το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και να αποσυρθεί από τη Ράφα και το υπόλοιπο τμήμα της Λωρίδας- το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στη Λωρίδα και την ελεύθερη μετακίνηση στο έδαφός του για τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους δημοσιογράφους, ώστε να μπορούν να παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους και να συγκεντρώνουν στοιχεία για εγκλήματα που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ- και το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με τις προαναφερθείσες εντολές.

To ΔΔΔ μπορεί να υιοθετήσει όλα ή ένα μέρος αυτών των αιτημάτων ή να ανακοινώσει άλλα ή καθόλου μέτρα.

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα επικαλείται το Ισραήλ

Τα επιχειρήματα υπεράσπισης του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο επικεντρώθηκαν στον ισχυρισμό ότι ο πόλεμος στη Γάζα ήταν αναγκαστικός λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν η οργάνωση δολοφόνησε εκατοντάδες Ισραηλινούς αμάχους και πραγματοποίησε μαζικές απαγωγές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, Gilad Noam, ανέφερε στην επιχειρηματολογία του τις μαρτυρίες πολλών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι οποιαδήποτε απαίτηση του Ισραήλ να αποφευχθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα ισοδυναμεί με τον ισχυρισμό ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πρόσθεσε ότι η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες σε περιοχές με άμαχο πληθυσμό στο Ισραήλ.

Η απόφαση του ΔΔΔ έρχεται μετά το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ και τριών ηγετών της Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και των ΗΠΑ που μάλιστα απείλησαν με κυρώσεις αξιωματούχους του Δικαστηρίου της Χάγης αν εν τέλει εκδοθούν τα εντάλματα.

inSports

Το πάρτι των ερυθρόλευκων για την κατάκτηση του τίτλου στην Handball Premier (pics)

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση της Handball Premier, με τους ερυθρόλευκους να σηκώνουν στο Κλειστό της Ηλιούπολης το τρόπαιο, πανηγυρίζοντας μαζί με τον κόσμο τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024