Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πριν τις κάλπες παροχές και απειλές σε πολυεθνικές, μετά το ζωνάρι σφιχτό θα μιλάνε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Πριν τις κάλπες παροχές και απειλές σε πολυεθνικές, μετά το ζωνάρι σφιχτό θα μιλάνε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Ο Μητσοτάκης αλλάζει ρεπερτόριο, ο Κασσελάκης επιμένει να μιλάει για τον εαυτό του, ο Ανδρουλάκης αναμένει να πάρει τον λόγο και ο λαός περιμένει και υπομένει μέχρι τη στιγμή που... «τα παίρνει»

Αλλαγές

Θα το έχετε αντιληφθεί υποθέτω – είστε, εξάλλου ευφυείς αναγνώστες – ότι από χθες άλλαξε η προτεραιότητα της προεκλογικής τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου και διακρίνω και μία μάλλον «σικέ» διαφωνία. Εξηγούμαι αμέσως. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από την Μακεδονία – επιτέλους – και άλλαξε η ατζέντα, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει!

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Το πρώτο λόγο έχει πλέον το «μεταρρυθμιστικό έργο» της κυβέρνησης. Κι επ΄ αυτού συνεπικουρεί στον πρωθυπουργό και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος – που έχει και το αντίστοιχο profile. Το «μακεδονικό» κατέβηκε στην κλίμακα του προεκλογικού λόγου. Και μ΄ αυτό θα ασχολείται πλέον ο έτερος υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, που έχει και επίσης το αντίστοιχο profile….

Σικέ;

Ετσι χθες επανέφερε στην … τάξη τον φίλο του και υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Εχω όμως την υποψία – γνωρίζοντας τη νομιμοφροσύνη του αγαπητού μου Αδωνι – ότι η έκρηξη του υπουργού Υγείας και η ανάκληση στην πολιτική … τάξη από τον κ. Βορίδη, ίσως να είναι και λίγο σικέ! Υπάρχει όμως κι ένας επιπλέον λόγος!

Τι εκόμισε;

Θα έχετε προσέξει τις πληροφορίες του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου, πως έχουν σταματήσει οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς την «Δεξιά της Δεξιάς». Εντάξει; Ωραία! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν επανακάμψει και οι διαρρεύσαντες. Εντάξει; Κι η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Βόρεια Ελλάδα δεν νομίζω ότι «κόμισε» και τίποτα σπουδαίο….

Ντεμαράζ

Ετσι, λοιπόν, – υποπτεύομαι εγώ… – ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης να βγει υποτίθεται εκτός των κυβερνητικών ορίων για να κάνει ένα τελευταίο … «ντεμαράζ» προς τον παλιό του φίλο τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο! Για την ανάκτηση των κεκτημένων…. Θα μου πείτε ότι πρόκειται για θεωρία συνομωσίας. Πιθανόν!

Η «Νίκη»

Μιας και βρισκόμαστε όμως στη Βόρεια Ελλάδα θέλω να προσθέσω ακόμη ότι ένα από τα πιο «τζογαδόρικα» στοιχήματα είναι η εκλογική τύχη της «Νίκης». Θα έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την δείχνουν χαμηλά, ακόμη και κάτω από το 3%. Φίλος μου, καλός παρατηρητής των δρώμενων στη «Δεξιά της Δεξιάς» υποστηρίζει ότι υποεκτιμάται το ποσοστό της κι ότι ένα μέρος του κινείται κάτω από τα δημοσκοπικά ραντάρ. Πως τα μοναστήρια έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Ετσι λέει. Βέβαια δεν θα αργήσει να φανεί.

Τα μοναστήρια

Να θυμίσω μόνο ότι στις εκλογές του περασμένου Μαΐου η «Νίκη» οριακά είχε βρεθεί εκτός Βουλής και στις εκλογές του Ιουνίου ήταν από τα ελάχιστα κόμματα που παρουσίασε αύξηση ψήφων – και ποσοστών φυσικά – σε απόλυτους αριθμούς. Και ξεπέρασε το 3%. Νομίζω πως σ΄ αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Νατσιός. Θα το δούμε το αποτέλεσμα….

Δεν κρατιούνται…

Πάντως παρ΄ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης θα στήριζε τον κ. Μητσοτάκη για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δεύτερος φαίνεται πως δεν διακρίνεται για την πολιτική του γαλαντομία! Ετσι στη συνέντευξη του στο Open γύρω – γύρω το πήγαινε να … «του ρίξει την κουτουλιά», στο τέλος δεν μπόρεσε να κρατηθεί και άφησε υπονοούμενο για την μη βουλευτική του ιδιότητα! Εχω την εντύπωση ότι όταν είναι μόνος του πχ στο γραφείο του βγάζει … καπνούς από τα αυτιά! Κι έχει και τον κ. Σταν να του λέει «όχι μπινελίκια στον Κασσελάκη. Θα γυρίσουν ανάποδα». Αλλά με το ζόρι τον ακούνε….

Αλλοι δύο μισθοί!

Από την πλευρά του βέβαια ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκεπτόμενος την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τόριξε! Ανακοίνωσε πως το πρώτο μέτρο που θα πάρει όταν σχηματίσει κυβέρνηση είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Αυτό είναι και ο μεγάλος καημός των δημοσίων υπαλλήλων. Στην περίοδο της κρίσης έχασαν δύο μισθούς. Και μετά την κρίση δεν έχουν επανέλθει!

Εφηβικό παρελθόν

Όπως καταλαβαίνετε αύριο, που θα συζητηθεί στη Βουλή το πρόβλημα της ακρίβειας, η κυβερνητική πλειοψηφία και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις μνήμες του «με ένα νόμο κι ένα άρθρο». Κι αρκετά άλλα που παραπέμπουν στην … «εφηβική» περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ερχονται δύσκολες μέρες

Διότι χθες, εκτός των άλλων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν έχει σκοπό να εκτροχιάσει δημοσιονομικά την χώρα. Εχετε υπόψη σας ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα στην οικονομία. Κατ΄ αρχήν από τον Σεπτέμβριο έρχονται από τις Βρυξέλλες οι «καινούργιοι κορσέδες» στον προϋπολογισμό, που είναι συναρτήσεις του δημόσιου χρέους. Κι οι δαπάνες θα είναι απολύτως λελογισμένες. Το 2026 τελειώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν γνωρίζουμε αν και με τι θα αντικατασταθεί. Και φυσικά τον ίδιο χρόνο, το 2026 πρόκειται να γίνει η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα – κατά την σχετική νομοθεσία – κι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου δεν κρατιέται για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Και το 2027 έχουμε εθνικές εκλογές….

Εκεχειρία και παράπονα

Όπως είναι γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν άτυπα συνομολογήσει εκεχειρία μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Από εκεί και μετά δεν εγγυώμαι τίποτα. Να ξέρετε πάντως ότι μεταξύ των υποψηφίων της Κουμουνδούρου ακούγονται και λέγονται διάφορα ακόμη και από υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη. Λέγεται επί παραδείγματι ότι δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου η υποψηφιότητα της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου. Μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες αυτών των ευρωεκλογών! Ακόμη υπάρχει «συνεχής και προκλητική διακριτική μεταχείριση» υπέρ ορισμένων εκ των υποψηφίων από «ποικίλα παράκεντρα, συχνά με αλλόκοτα κριτήρια». Προσπάθησα να μάθω τι εννοούν και μου είπαν «άστο γι΄ αργότερα»!

Οι Κεφαλλήνες

Επίσης υπάρχουν τεράστιες γεωγραφικές ανισομέρειες. Ετσι η Κρήτη αντιπροσωπεύεται στο ψηφοδέλτιο μόνο από ξάδελφο του του προέδρου και μία ακόμη κυρία. Ενώ οι Κεφαλλήνες είναι ίσως περισσότεροι από έξι! Και οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν πως «πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο πέντε «βιώσιμων» υποψηφιοτήτων για τέσσερις έδρες! Κι αρκετά άλλα που δεν είναι του παρόντος. Εν καιρώ….

inSports

Θρήνος στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Κέβιν Κάμπελ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών άφησε ο πρώην ποδοσφαιριστής των Άρσεναλ και Έβερτον, Κέβιν Κάμπελ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024