Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης από Ν. Χαρδαλιά

Πρόταση αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης από Ν. Χαρδαλιά

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε τους βασικούς άξονες για τον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού, μιλώντας στο θεματικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξάγεται στην Πάτρα.

Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου αποκεντρωμένης διακυβέρνησης 2+1 πυλώνων που θα δίνει έμφαση στην μητροπολιτικότητα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που διεξάγεται στην Πάτρα, με θέμα τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών.

«Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το μοντέλο του συγκεντρωτικού γραφειοκρατικού κράτους έχει χρεοκοπήσει παντού, σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Στην Πατρίδα μας ο ρόλος των Περιφερειών αποδείχθηκε καταλυτικός στην πετυχημένη διαχείριση των κρίσεων, δώσαμε τις εξετάσεις και της περάσαμε για μια ακόμη φορά με επιτυχία. Από την προσπάθειά μας να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας και το δημόσιο σύστημα υγείας, ως και την εκτέλεση κρίσιμων έργων και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε οριστικά πίστα και αυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος να αναγνωριστεί και να υιοθετηθεί ως βασική πολιτική επιλογή και στα ζητήματα της καθημερινότητας».

Οι Πυλώνες

Αναφερόμενος στην έννοια του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, έτσι όπως έχει τεθεί σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για την υιοθέτηση ενός μοντέλου Περιφερειακής Διακυβέρνησης, στα πρότυπα της Ευρώπης, το οποίο -όπως σημείωσε- θα πρέπει να κινείται στους εξής βασικούς πυλώνες:

  • Στην αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων.
  • Στον άμεσο και κάθετο έλεγχο όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
  • Στην αύξηση των οικονομικών πόρων και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συνοψίζοντας τα όσα ακούστηκαν στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για την ανάγκη να προχωρήσει στην πράξη ένα νέο μοντέλο «μητροπολιτικής» λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, που θα προβλέπει -όπως τόνισε- περισσότερα έσοδα για τις Περιφέρειες, οικονομική ανεξαρτησία, πλήρη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του πολιτικού τους ρόλου.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024