Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι - «Παιχνίδια» τακτικής των Σκοπίων με το βλέμμα στην Αθήνα

Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι – «Παιχνίδια» τακτικής των Σκοπίων με το βλέμμα στην Αθήνα

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά συνεχίζει να προκαλεί. «Πουλάει» στο ακροατήριο του πατριωτισμό αλλά διαβεβαιώνει πως θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Διατεθειμένος να συνεχίσει τις προκλήσεις φαίνεται ο επικεφαλής του ακροδεξιού  VMRO-DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Εμμένοντας ότι έχει δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει, ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι συνεχίζει τις προκλήσεις, επιμένοντας να αναφέρεται σε «Μακεδονία», σε επίσημη συνάντηση με ξένο αξιωματούχο.

Στη συνάντηση με τον Αυστριακό πρεσβευτή Μάρτιν Πάμερ ευχαρίστησε τον κ. Πάμερ «για την υποστήριξη της Αυστρίας στη Μακεδονία, στο μονοπάτι προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Οι εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στη Μακεδονία και την Αυστρία στο οικονομικό πεδίο θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω την προσεχή περίοδο», έγραψε σε ανάρτησή του στο FB.

Προ ολίγων ημερών, μετά την προκλητική στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος του VMRO, Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, σε προκλητικό τόνο, ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί πως παραβιάζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο», ενώ τόνισε πως «θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει».

Πατριωτικές κορώνες από τον ακροδεξιό αρχηγό του VMRO για εσωτερική κατανάλωση

Ο Μιτσκόσκι έκανε λόγο για «απειλές και εμπόδια» από την Αθήνα συντηρώντας τις πατριωτικές κορώνες εντός συνόρων και αναστατώνοντας την Αθήνα που είναι στα «κάγκελα» με τις προκλήσεις που παρατηρούνται συχνά πυκνά μετά τις εκλογές στη γείτονα.

Ο ακροδεξιός πολιτικός στα «παιχνίδια» τακτικής που παίζει ισχυρίστηκε πως ο ίδιος επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

«Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο», το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός  με το κυβερνών κόμμα να επιμένει να κρατά ανοιχτό το «Μακεδονικό» επιλέγοντας να αντιμετωπίζει το θέμα ως ένα ζήτημα που δεν έχει κλείσει.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όμως τα μηνύματα που έρχονται είναι διαφορετικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το κόμμα (VMRO) που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε από τον απερχόμενο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο αναπληρωτής υφυπουργός εξήγησε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση τους στη νέα Πρόεδρο της γειτονικής χώρας μετά την ορκωμοσία της.

Όπως εξήγησε, το μήνυμα ήταν ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχιστεί κανονικά και ότι η χώρα θα παραμείνει ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Και πιστέψτε με, (η Βόρεια Μακεδονία) είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Πριν μερικά χρόνια

Θυμίζουμε πως ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, από τη θέση της αντιπολίτευσης, είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει, όπως είπε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

inSports

«Ερυθρόλευκο» και το Ηράκλειο: Παράνοια για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (vid)

Πλήθος κόσμου έβγαλε φωτογραφίες και βίντεο με τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024