Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Από την Αθήνα μέχρι την Βαρκελώνη πολίτες εξεγείρονται κατά του υπερτουρισμού

Από την Αθήνα μέχρι την Βαρκελώνη πολίτες εξεγείρονται κατά του υπερτουρισμού

Πολλοί κάτοικοι σε μέρη με υπερβολικό τουρισμό θέλουν όλο και περισσότερο έναν καλύτερο τύπο τουρίστα, όπως κάποιον που σέβεται την τοπική κουλτούρα και τη φύση

Το μήνυμα στα πανό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο κύμα τουριστών στα Κανάρια Νησιά τον Απρίλιο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο:  «Τουρίστες: σεβαστείτε τη γη μου!».

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, το ίδιο «αντιτουριστικό αίσθημα» φαίνεται μα εντοπίζεται σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν παρατηρηθεί στη Βαρκελώνη, την Αθήνα, τη Μάλαγα και άλλες τουριστικές πόλεις στην Ευρώπη, γράφει το BBC.

Όπως έγινε ξεκάθαρο από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις στα Κανάρια Νησιά, πολλοί κάτοικοι σε μέρη με υπερβολικό τουρισμό θέλουν όλο και περισσότερο έναν καλύτερο τύπο τουρίστα: κάποιον που σέβεται την τοπική κουλτούρα και τη φύση, όχι εκείνον που πίνει φτηνή μπύρα στην παραλία και αφήνει το άδειο μπουκάλι του με ένα αποτσίγαρο καρφωμένο στην άμμο.

Τι ζητούν οι ντόπιοι: τουρίστες που ξοδεύουν χρήματα σε τοπικά καταστήματα, τονώνουν την τοπική οικονομία και συμπεριφέρονται με σεβασμό.

Τι δεν θέλουν οι ντόπιοι: αλαζονικούς τουρίστες που συμπεριφέρονται άσχημα, δεν σέβονται τις τοπικές παραδόσεις και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή και τον τρόπο ζωής της περιοχής.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια τουρισμού και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ, Carina Ren, πάντα υπήρχαν τουρίστες με κακή συμπεριφορά, απλώς τώρα είναι περισσότεροι από ποτέ.

Διαμαρτυρία κατά των τουριστών στη Βενετία

«Όποτε ταξιδεύουμε, υπήρξε μια πολιτιστική συνάντηση όπου ανταλλάσσουμε ιδέες και οι οποίες καμιά φορά συγκρούονται. Πάντα συνέβαινε αυτό αλλά τώρα συμβαίνει κάτι διαφορετικό: ο όγκος. Οι τουρίστες δεν συμπεριφέρονται χειρότερα – είναι απλώς περισσότεροι».

Φέτος ήδη στη Βαρκελώνη, οι τοπικές αρχές έκαναν το ασυνήθιστο βήμα της αφαίρεσης μιας διαδρομής λεωφορείου από τους Χάρτες Google έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι ντόπιοι να βρίσκουν πιο εύκολα θέσεις.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, γνωστές για τους προορισμούς νυχτερινής διασκέδασης, όπως η Ίμπιζα και το Μαγκαλούφ, έχουν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί στο αλκοόλ.

Στη Βενετία έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται τουριστικά τέλη για τους ημερήσιους ταξιδιώτες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ροή των ατελείωτων επισκεπτών. Και το Μπαλί ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα τουριστική εισφορά μετά από μια σειρά περιστατικών που αφορούσαν επισκέπτες που βεβήλωσαν τους ιερούς τόπους και συμπεριφέρονταν με ασέβεια.

Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίζεται στον ταξιδιωτικό κλάδο, όλο και περισσότεροι προορισμοί βλέπουν τα τουριστικά ρεκόρ να καταρρίπτονται . Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προβλέπει μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό το 2024, ιδιαίτερα στην Ισπανία, η οποία πέρυσι υποδέχθηκε ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων διεθνών επισκεπτών.

Η ιδέα ενός «σωστού τουρίστα»

α τουριστικά συμβούλια του κόσμου επιλέγουν σε ποιους τύπους ανθρώπων και σε ποιες εθνικότητες θα κάνουν μάρκετινγκ, αναπτύσσοντας τμήματα της αγοράς που θεωρούν ότι είναι το κατάλληλο είδος τουρίστα για αυτούς.

Είναι ένα σημάδι του πόσο φορτισμένη έχει γίνει η κατάσταση το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται τώρα έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων των τουριστικών οργανώσεων και σε δρόμους και διαμαρτυρίες επίσης.

Οι γραμμές χαράσσονται κρυφά σε όλη τη βιομηχανία για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο είδος συμπεριφοράς με κάθε είδους τρόπους.

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, έχει μια δέσμευση να ζητά από τους τουρίστες να αποφεύγουν να οδηγούν εκτός δρόμου ή να πηγαίνουν στην τουαλέτα στη φύση, μεταξύ άλλων.

Οι σκληρότερες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τους τουριστικούς φόρους, όπως φαίνεται στη Βενετία.

Ενώ μια ημερήσια χρέωση 5 € είναι δύσκολο να θεωρηθεί ως αντικίνητρο, άλλες χώρες χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική πιο τολμηρά. Το Μπουτάν έχει έναν ημερήσιο τουριστικό φόρο από το 2019, ο οποίος, με 100 $ την ημέρα.

inSports

Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε πρόταση της Ίπσουιτς για τον Ιωαννίδη

Η Ίπσουιτς φέρεται να πρόσφερε 22,5 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του Φώτη Ιωαννίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024