Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπή στην αγορά εργασίας - Ποια πτυχία χάνουν την αίγλη τους

Ανατροπή στην αγορά εργασίας – Ποια πτυχία χάνουν την αίγλη τους

Κάποτε ήταν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης – Οι καινούργιοι δυσκολεύονται πολύ να βρουν δουλειά

Η άποψη ότι οι πτυχιούχοι πληροφορικής έχουν… ελευθέρας για την αγορά εργασίας είναι ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Τελευταία, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν, αφού, σύμφωνα με τη WSJ, η τελευταία «φουρνιά» αποφοίτων διαπιστώνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο πίστευε να βρει μια θέση στον πολλά υποσχόμενο κόσμο της τεχνολογίας.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες που επεκτείνονταν επιθετικά μόλις πριν από λίγα χρόνια έχουν τώρα λιγότερη ανάγκη για προσλήψεις. Επίσης, όλο και περισσότερο, στρέφουν την εστίασή τους στην τεχνητή νοημοσύνη, μια τεχνολογία που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για προγραμματιστές. Πράγματι, για θέσεις εργασίας που αφορούν ανάπτυξη λογισμικού η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 30% από τα προπανδημικά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους μια αυξανόμενη προσφορά νέων πτυχιούχων για να αντλήσουν προσωπικό.

Ο αριθμός των φοιτητών στις ΗΠΑ που ειδικεύονται στην επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορίας αυξήθηκε κατά 40% μέσα σε πέντε χρόνια, σε περισσότερους από 600.000 έως το 2023. Ο αριθμός των πτυχίων που απονέμονται σε αυτές τις ειδικότητες ξεπέρασε τα 100.000 το 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας (αύξηση 140% σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια).

«Όσοι αναζητούν εργασία πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους», δήλωσε ο Tim Herbert, επικεφαλής ερευνητής στην CompTIA.

Πλέον οι απόφοιτοι πληροφορικής στις ΗΠΑ βρίσκουν δουλειά μέσω γνωριμιών

«Όταν λέω στους ανθρώπους ότι ασχολούμαι με την επιστήμη των υπολογιστών, λένε: «Τυχερός είσαι». Θα βγάλετε πολλά χρήματα. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις», είπε στη WSJ ο Μπεν Ρίσετ, ένας 22χρονος που αποφοίτησε αυτόν τον μήνα από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής. «Η αλήθεια είναι ότι όταν αρχίζεις να ψάχνεις τώρα, είναι αδύνατο να προσληφθείς».

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο ίδιος άκουγε συνεχώς ότι οι εργοδότες χρειάζονταν προσωπικό με δεξιότητες σαν τις δικές του. Τώρα, όσοι συμφοιτητές του έχουν δουλειά, την πήραν μέσω φίλων ή οικογένειας, ή για πρακτική άσκηση. Ο Rieset, είπε ότι έχει κάνει αιτήσεις σε όλη τη χώρα και έλαβε ελάχιστες απαντήσεις.

Σίγουρα, οι ειδικοί επιστήμονες από σχολές υψηλής βαθμίδας μπορούν ακόμα να βρουν θέσεις εργασίας. Η αμοιβή, η οποία προβλέπεται να είναι περίπου 75.000 δολάρια, αγορά το υψηλότερο επίπεδο των ειδικοτήτων που εξετάζονται από την Εθνική Ένωση Κολλεγίων και Εργοδοτών, ή NACE. Απλώς δεν πηγαίνουν όλοι στη Facebook ή στην Google.

«Όσοι αναζητούν εργασία πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους», δήλωσε ο Tim Herbert, επικεφαλής ερευνητής στην CompTIA, μια εμπορική ομάδα που ακολουθεί τον τεχνολογικό τομέα. «Οι νέοι απόφοιτοι μπορεί να χρειαστεί να ξαναδούν πού είναι πρόθυμοι να εργαστούν, σε ορισμένες περιπτώσεις τον μισθό, τα προνόμια ή το μπόνους υπογραφής που θα λάβουν και τον τύπο της εταιρείας στην οποία θα εργαστούν».

Και ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσλαμβάνουν για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο Herbert, πολλές από αυτές τις θέσεις απαιτούν περισσότερη εμπειρία από ό,τι θα είχε ένας νέος πτυχιούχος.

Κοιτάζοντας μακριά

Όσοι σπουδάζουν ακόμη, βλέπουν τους λίγο μεγαλύτερους που μόλις αποφοίτησαν και αρχίζουν να προβληματίζονται.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Jarin Rahman, που ειδικεύεται στην επιστήμη της πληροφορίας και μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο  έτος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cornell. Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο είχε τη βεβαιότητα ότι έκανε την καλύτερη επιλογή σπουδών όσον αφορά την εξασφάλιση επαγγελματικής σταδιοδρομίας αργότερα. Τώρα, όμως, βλέποντας τους λίγο μεγαλύτερους από την ίδια να έχουν κάνει πρακτική το προηγούμενο καλοκαίρι σε εταιρείες και να μην έχουν από τις εταιρείες προσφορές για πρόσληψη, αρχίζει να επανεξετάζει τις επιλογές της.

Η επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ 20 κορυφαίων επιστημών στις ΗΠΑ σε τετραετή κολέγια, σύμφωνα με το National Student Clearinghouse Research Center. Είναι η 4η δημοφιλέστερη, καθώς μεταξύ 2018 και 2023, ο αριθμός των φοιτητών που ειδικεύονται στην επιστήμη των υπολογιστών και των πληροφοριών εκτινάχθηκε από περίπου 444.000 σε 628.000.

Οι νέοι προσαρμόζονται. Η νέα τους νοοτροπία είναι: «Αν βρεις δουλειά, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει, πρέπει να την πάρεις γιατί δεν ξέρεις αν θα βρεις κάτι άλλο», είπε ο Giang.

Πηγή: ot.gr

inSports

Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε πρόταση της Ίπσουιτς για τον Ιωαννίδη

Η Ίπσουιτς φέρεται να πρόσφερε 22,5 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του Φώτη Ιωαννίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024