Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο τοξικό είναι οι influencers να προωθούν τις εξαντλητικές δίαιτες μέσα από TikTok trends;

Πόσο τοξικό είναι οι influencers να προωθούν τις εξαντλητικές δίαιτες μέσα από TikTok trends;

Είναι αρκετά στενάχωρο να σκεφτόμαστε ότι έχουμε επιστρέψει στην υπεράσπιση μιας τοξικής διατροφικής τάσης της δεκαετίας του 2010.

Μια τάση τοξικής διατροφής | δίαιτας της δεκαετίας του 2010 κάνει μια επικίνδυνη επιστροφή, ενισχυμένη από τον αλγόριθμο του TikTok. Το περιεχόμενο What I Eat in a Day (Τι τρώω σε μια μέρα) έχει γνωρίσει τεράστια αναβίωση στην πλατφόρμα, καταγράφοντας δισεκατομμύρια προβολές.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Tania Ferraretto, η τάση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από ό,τι στο παρελθόν χάρη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος του TikTok

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι δημιουργοί μοιράζονται τι τρώνε μέσα σε ένα 24ωρο. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά αυτό το είδος περιεχομένου φέρνει κοινό σε αρκετούς διαδικτυακούς δημιουργούς.

«Ήμουν τόσο κολλημένη»

Η τάση ξεκίνησε από το YouTube πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά χάρη στη δημιουργία του TikTok, είναι ακόμη πιο εύκολο πλέον για τους καθημερινούς ανθρώπους να μοιράζονται τι τρώνε και να τους ακολουθούν και άλλοι.

Οι Αυστραλές/Αυστραλοί influencers επιστρέφουν μαζικά στην τάση αυτή, παρά το γεγονός ότι κάποτε θεωρούνταν ταμπού. Η Sarah Tilse είναι μία από αυτές.

@dr_idz WHAT I EAT IN A DAY – INFLUENCER EDITION!! 💀❌🤚🏼 #weightloss #fatloss #nutrition #fitness ♬ original sound – Dr Idz (MBBS, MRes, Dip IBLM)

Πιο γνωστή με το ψευδώνυμο Sarah’s Day, αυτή την εβδομάδα, η 31χρονη ανακοίνωσε ότι μετά από μια μακρά παύση, θα μοιραστεί και πάλι τι τρώει μέσα σε μια μέρα. Η αμφιλεγόμενη influencer δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένη που θα επιστρέψει στην κινηματογράφηση του περιεχομένου που κάποτε αποτελούσε τη βάση του καναλιού της στο YouTube.

Ένα μικρότερο remix του viral 75 Hard Challenge, η Alix κάλεσε τους followers της να κάνουν μαζί της την αυστηρή πρόκληση, η οποία περιελάμβανε την ολοκλήρωση δύο 45λεπτων προπονήσεων την ημέρα, την κατανάλωση νερού, την αποχή από το αλκοόλ και την κατανάλωση υγιεινών σπιτικών γευμάτων

«Παλιά, το 2013, όταν γύριζα αυτά τα βίντεο, ήμουν τόσο κολλημένη στο να δείχνω με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να είμαι γραμμωμένη και να έχω χαμηλό σωματικό λίπος. Ή προσπαθούσα να επανέλθει η περίοδός μου ή προσπαθούσα να θεραπεύσω την ακμή μου. Υπήρχε πάντα ένας συγκεκριμένος στόχος στο μυαλό μου όσον αφορά το τι έβαζα στο σώμα μου.

«Ενώ τώρα, είμαι 31 ετών, έχω δύο παιδιά, είμαι απλά μια μαμά που μένει στο σπίτι, προσπαθώντας να δουλέψω ταυτόχρονα και είμαι σαν, θέλω απλά να γεμίσω το σώμα μου με θρεπτικές τροφές που θα δώσουν στο δέρμα μου λάμψη, θα μου δώσουν ενέργεια, θα μου επιτρέψουν να είμαι τακτική και να κάνω κακάκια», είπε η Tilse στο Instagram story της.

«Έτσι, σταμάτησα να τα κάνω»

Η YouTuber αποκάλυψε ότι ένας από τους κύριους λόγους που σταμάτησε να γυρίζει το περιεχόμενο What I Eat in a Day ήταν οι αντιδράσεις. Παραδέχτηκε επίσης ότι τα δικά της βίντεο είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική της διατροφή.

«Δεν μου άρεσε να τα βλέπω (τα βίντεο What I Eat in a Day) γιατί καθόμουν και έλεγα “ουάου, τρώω τόσο πολύ” ή “ωχ, Θεέ μου, καταναλώνω τα διπλάσια από αυτά που καταναλώνει εκείνο το άτομο”. Ή όπως αν υπήρχε ένα πολύ όμορφο μοντέλο και έτρωγε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, υποσυνείδητα σκέφτεσαι: ‘Θα έπρεπε να τρώω κι εγώ έτσι;», δήλωσε η Tilse.

«Δεν θέλω ποτέ οι άνθρωποι να βλέπουν τα βίντεό μου και να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Οπότε, αποσύρθηκα πλήρως, επειδή δεν θέλω οι άνθρωποι να παρακολουθούν το περιεχόμενό μου και να συγκρίνουν τον εαυτό τους[με εμένα]. Έτσι, σταμάτησα να τα κάνω. Αλλά νομίζω ότι ειδικά τώρα, με το σημερινό «Τι τρώω σε μια μέρα», ο στόχος μου είναι να τρώω πραγματικό φαγητό, να προσπαθώ να έχω τρία κύρια γεύματα και να προσπαθώ να μην τρώω τα αποφάγια των παιδιών μου».

30 Hard Challenge

Το «It Girl» του TikTok, η Alix Earle, γνωρίζει καλά αυτή την τάση. Η Αμερικανίδα influencer αποκάλυψε ότι η νούμερο ένα ερώτηση που της κάνουν οι followers της είναι τι τρώει μέσα στην ημέρα. Έτσι, φυσικά, αυτό είναι το περιεχόμενο που σερβίρει στο νεαρό, ευαίσθητο γυναικείο κοινό της.

Ενώ η Alix πρεσβεύει ότι η ισορροπία είναι το κλειδί και δείχνει τον εαυτό της να τσιμπολογάει chips και salsa ανάμεσα σε υγιεινά γεύματα, η διατροφή της έχει καταγγελθεί από διατροφολόγους στο διαδίκτυο επειδή είναι κάτω από τη συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων.

Η 23χρονη πήγε ένα βήμα παραπέρα φέτος, καταγράφοντας τον εαυτό της να κάνει το 30 Hard Challenge. Ένα μικρότερο remix του viral 75 Hard Challenge, η Alix κάλεσε τους followers της να κάνουν μαζί της την αυστηρή πρόκληση, η οποία περιελάμβανε την ολοκλήρωση δύο 45λεπτων προπονήσεων την ημέρα, την κατανάλωση νερού, την αποχή από το αλκοόλ και την κατανάλωση υγιεινών σπιτικών γευμάτων.

Είναι αρκετά στενάχωρο να σκεφτόμαστε ότι έχουμε επιστρέψει στην υπεράσπιση μιας τοξικής διατροφικής τάσης της δεκαετίας του 2010, αλλά η πραγματικότητα είναι χειρότερη.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Tania Ferraretto, η τάση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από ό,τι στο παρελθόν χάρη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος του TikTok.

Επικαλούμενη πρωτοποριακή έρευνα του Dr. Scott Griffiths του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, είπε ότι το TikTok έχει αποδειχθεί ότι στοχεύει χρήστες με διατροφικές διαταραχές.

«Ο αλγόριθμος του TikTok έχει δεχθεί πυρά για τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα εκμεταλλεύεται ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και δυσαρέσκεια για το σώμα», δήλωσε η Ferrraretto.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στους συμμετέχοντες με διατροφική διαταραχή σερβιριζόταν δυσανάλογα περιεχόμενο προσανατολισμένο στην εμφάνιση, με την παράθεση να εντείνεται με την πάροδο του χρόνου.

*Πηγή: mamamia | Kεντρική φωτογραφία θέματος: universe.byu.edu

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024