Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα: Η χώρα όπου τα μωρά σέρνουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια για το κλίμα

Νότια Κορέα: Η χώρα όπου τα μωρά σέρνουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια για το κλίμα

Το συνταγματικό δικαστήριο καλείται να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νοτιοκορεάτες γονείς που προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης της Σεούλ εξ ονόματος των παιδιών τους περιμένουν να δουν αν το συνταγματικό δικαστήριο θα τους δικαιώσει και θα απαιτήσει πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προσφυγές πολιτών για τις κλιματικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους έχουν υποβληθεί σε αρκετές Δυτικές χώρες -Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, Βραζιλία- όμως η προσφυγή στη Νότια Κορέα είναι η πρώτη του είδους της στην Ανατολική Ασία.

«Αν έχουμε ένα θετικό δικαστικό προηγούμενο στη Νότια Κορέα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξάπλωση αυτής της τάσης» δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Σεγιόνγκ Γιουν, νομικός σύμβουλος στην υπόθεση.

«Θα στείλει ένα μήνυμα: όλες οι χώρες οφείλουν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις» είπε.

Ακόμα κι αν το δικαστήριο απορρίψει την προσφυγή, η πρωτοβουλία δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία

Η υπόθεση που θα εξετάσει το συνταγματικό δικαστήριο προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων επιμέρους προσφυγών που υποβλήθηκαν μεταξύ του 2020 και του 2023.

Παιδί κρατά πλακάτ που γράφει «Παρακαλώ βιαστείτε να εκδώσετε απόφαση» έξω από το συνταγματικό δικαστήριο στις 23 Απριλίου (Reuters)

Μία από τις τέσσερις υποβλήθηκε από γονείς στο όνομα των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένου ενός αγέννητου τότε μωρού, το οποίο σήμερα είναι ενός έτους.

Η περίπτωσή του λειτουργεί ως σύμβολο που καλεί την κοινωνία να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, λένε οι γονείς και οι δικηγόροι του.

Ο Γιουν ελπίζει ότι το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση φέτος, πριν η χώρα υποβάλει ως οφείλει στον ΟΗΕ το αναθεωρημένο σχέδιό της για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ο σημερινός στόχος προβλέπει μείωση κατά 40% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2018. Σύμφωνα με την οργάνωση Climate Action Tracker που παρακολουθεί στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, αν όλες οι χώρες περιορίζονταν σε έναν τέτοιο στόχο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξανόταν έως 3 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Και αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ τον συμφωνημένο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5-2,0 βαθμούς.

Εφόσον εκδοθεί έγκαιρα μια θετική απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση της Σεούλ ίσως υποχρεωνόταν να υποβάλλει πιο φιλόδοξους στόχους στο αναθεωρημένο σχέδιό της, το οποίο θα τρέξει μέχρι το 2035.

Ακόμα όμως κι αν το δικαστήριο απορρίψει την προσφυγή, η πρωτοβουλία δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία, σχολίασε ο Μίνγκζε Τσου του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Βρετανία.

«Ακόμα κι αν χάσουν αυτή τη φορά, μπορούν να χάσουν όμορφα με την ένοια ότι έφεραν κοινωνική ευαισθητοποίηση.

«Το γεγονός ότι έφτασε στο συνταγματικό δικαστήριο είναι κατά κάποιο τρόπο επιτυχία από μόνο του

inSports

Ρομάνο: «Περιμένει και άλλη ομάδα από την Premier League για τον Ιωαννίδη ο Παναθηναϊκός»

«Χτύπημα» του Φαμπρίτσο Ρομάνο για τον Ιωαννίδη, καθώς αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός μετά την αρνητική απάντηση στις προτάσεις της Ίπσουιτς περιμένει νέα κρούση από ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024