Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια οι προσφυγές κατά εταιρειών και κυβερνήσεων

Κλιματική αλλαγή: Διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια οι προσφυγές κατά εταιρειών και κυβερνήσεων

Τα τελευταία πέντε χρόνια υποβλήθηκαν 2.180 μηνύσεις και αγωγές, διαπιστώνει έκθεση του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των προσφυγών που αφορούν την κλιματική αλλαγή υπερδιπλασιάστηκε σε μια πενταετία καθώς οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων γίνονται πλέον αισθητές σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνει έκθεση του ΟΗΕ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υποβλήθηκαν 2.180 μηνύσεις και αγωγές σε 65 περιοχές δικαιοδοσίας, δείχνει η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Συγκριτικά, μέχρι το 2017 είχαν υποβληθεί μόνο 884 προσφυγές σε 24 περιοχές δικαιοδοσίας, αναφέρει η έκθεση.

«Βλέπουμε τεράστια αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων» δήλωσε στο Reuters η Μαρία Αντόνια Τίγκρε του Κολούμπια.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της λίστας με περισσότερες από 1.500 προσφυγές την τελευταία πενταετία, η τάση είναι ανοδική σε πολλές ακόμα χώρες.

Περίπου το 15% των προσφυγών κατατέθηκαν σε δικαστήρια αναπτυσσόμενων χωρών, επισημαίνει η έκθεση, με τη Βραζιλία και την Ινδονησία να πρωτοστατούν, κυρίως λόγω των εκτεταμένων δασών τους.

«Όλο και περισσότερο ο κόσμος στρέφεται στα δικαστήρια» για την αναστάτωση που φέρνει στην καθημερινή ζωή η παγκόσμια θέρμανση, δήλωσε ο Άντριου άιν, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας του UNEP.

Σε μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, ολλανδικό δικαστήριο έδωσε το 2011 εντολή στην Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η εταιρεία υπέβαλε πάντως έφεση.

Πιο πρόσφατα, χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες στην Ελβετία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων υποστηρίζοντας ότι τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το κλίμα παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.

Τον Ιανουάριο, η οργάνωση Friends of the Earth Γερμανίας, γνωστή και ως BUBD, προσέφυγε σε διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου απαιτώντας να παρουσιάσει η κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.

Στα τέλη Ιουνίου, κομητεία της αμερικανικής πολιτείας του Όρεγκον υπέβαλε αγωγή κατά μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων αξιώνοντας αστρονομική αποζημίωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις βλάβες που υπέστησαν οι κάτοικοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο ιστορικός καύσωνας του 2021 που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024