Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις εκπομπές άνθρακα

Κλιματική αλλαγή: Αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις εκπομπές άνθρακα

Η οργάνωση Friends of the Earth απαιτεί από την κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.

Στηριζόμενη στην επιτυχία ανάλογης προσπάθειας στην Ολλανδία, περιβαλλοντική οργάνωση που εκπροσωπεί 450.000 Γερμανούς υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης του Βερολίνου για την αποτυχία της να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που η ίδια έθεσε.

Η Friends of the Earth Γερμανίας, γνωστή και ως BUBD, προσέφυγε σε διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου απαιτώντας να παρουσιάσει η κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.

Και οι δύο κλάδοι δεν έχουν πετύχει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η οργάνωση υποστηρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να πετύχει η Γερμανία τους κλιματικούς στόχους για το 2020 και να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2045.

Έκθεση που παρουσιάστηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο από τη δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende εκτιμούσε ότι οι γερμανικές εκπομπές του 2020 πιθανότατα ξεπέρασαν τους στόχους.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει φιλόδοξο σχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αύξησε όμως τη χρήση ρυπογόνου λιγνίτη για να αντιμετωπίσει την έλλειψη φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές έχουν κολλήσει λόγω διαφορών ανάμεσα σε δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμούς, τους Πρασίνους και τους φιλελεύθερους.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σε μια πρώτη, εμβληματική υπόθεση, η κυβέρνηση της Ολλανδίας έλαβε εντολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 2019 να περιορίσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.

Πιο πρόσφατα, η σουηδή ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ προσέφυγε κατά της χώρας της για ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης της παγκόσμιας θέρμανσης.

inSports

Έπος: «Μ@λ@κ@» και μυθικά «μπινελίκια» Ροντινέι σε εκπομπή! (vid)

Επικό βίντεο με τον Ροντινέι να βρίζει στα ελληνικά σε τηλεοπτική εκπομπή της Βραζιλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024