Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τη διεθνή ημέρα μουσείων με εκδηλώσεις και δράσεις των μουσείων και των σπάνιων συλλογών που διαθέτει.

Το ΕΚΠΑ τιμά τη διεθνή ημέρα μουσείων με εκδηλώσεις και δράσεις των πανεπιστημιακών μουσείων και των σπάνιων συλλογών που έχει στην κατοχή του.

«Ο ιδιαίτερος πυρήνας των πανεπιστημιακών μουσείων διαμορφώθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, με αρχικό της στόχο την σύσταση συλλογών αντικειμένων για διδακτικούς σκοπούς»

Δείτε τα Μουσεία του ΕΚΠΑ:

-uoa.gr

estories.uoa.gr

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) συμμετέχει στον εορτασμό με θέμα με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάβ. 18 Μαΐου, 11:00

Χάρτινο θέατρο & περιήγηση με θέμα: «“Το Παληό Πανεπιστήμιο“ και οι ένοικοί του – το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας και άλλες μικρές & μεγάλες ιστορίες του κτηρίου και των ενοίκων του».

Κυρ. 19 Μαΐου, 12:00

Ξενάγηση με θέμα: «H συλλογή των έργων τέχνης του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή) συμμετέχει με διαδραστική ξενάγηση στις Διδακτικές Συλλογές του Μουσείου με θέμα: «Μουσεῖον, τὸ σχολεῖον. Παίρνουμε στα χέρια μας αρχαία αντικείμενα, μαθαίνουμε για το παρελθόν», Σάββατο 18/5 από τις 10:00 μέχρι 15:00 (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 727 7628 ή στο museum@arch.uoa.gr).

Ποικίλες δράσεις

Επίσης, το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, που φιλοξενεί μοναδικά απολιθώματα από όλη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη, παρουσιάζει την καινούργια δράση «v-PalM», που γεφυρώνει την επιστήμη με την τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός ψηφιακού διαδραστικού Μουσείου. Τα εντυπωσιακά εκθέματα αποκτούν νέα ζωή, μέσα από μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα εικονικών περιηγήσεων, διαδραστικών παιχνιδιών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψουμε την θαυμαστή ιστορία της Γης!

Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος: “Ο ιδιαίτερος πυρήνας των πανεπιστημιακών μουσείων διαμορφώθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, με αρχικό της στόχο την σύσταση συλλογών αντικειμένων για διδακτικούς σκοπούς. Η ιστορία τους ξεκινά μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1837, με την συγκρότηση του «Ταμείου Οργάνων» που περιλάμβανε αντικείμενα για την εργαστηριακή διδασκαλία της χειρουργικής και των φυσικομαθηματικών επιστημών. Το Ταμείο αυτό αποτέλεσε στη συνέχεια τον πυρήνα των συλλογών του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Μεταξύ των πρώτων Πανεπιστημιακών Μουσείων συγκαταλέχθηκαν το Φυσιογραφικό (1858), το Βοτανικό (1871), το Ανθρωπολογικό (1886), το Ζωολογικό (1895) και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας (1908).

Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία συνέχισαν να αυξάνονται και να πληθαίνουν τις συλλογές τους καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η Φιλοσοφική και η Ιατρική Σχολή στεγάζουν πολλά από τα πιο πρόσφατα μουσεία (Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Παιδείας, Λαογραφίας, Παθολογικής Ανατομικής, Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας “Γεώργιος Κοτζιάς”, κ.ά.) ενώ με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων του Πανεπιστημίου ιδρύθηκε και το Μουσείο Ιστορίας στην Πλάκα. Σήμερα, τα δεκαοχτώ Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. συνεχίζουν το διδακτικό τους έργο προσφέροντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με συλλογές μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον μονοπάτι που ακολουθεί κάθε πανεπιστημιακό μουσείο ξεχωριστά μαρτυρά συγχρόνως την ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.”

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.
Γεράσιμος Σιάσος
Καθηγητής Καρδολογίας

*Κεντρική φωτογραφία θέματος: O Διευθυντής του Μουσείου Ορυκτολογίας Καθηγητής Παναγιώτης Βουδούρης, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και η Διευθύντρια του Μουσείου Παλαιοντολογίας Καθηγήτρια Ευτέρπη Κοσκερίδου.

Sports in

Φεύγει ο Πινέδα; – «Τρελή» πρόταση στην ΑΕΚ αποκαλύπτουν από το Μεξικό

Για μεγάλη πρόταση της μεξικανικής Μοντερέι στην ΑΕΚ για την αγορά του Ορμπελίν Πινέδα κάνει λόγο Μέσο από το Μεξικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024