Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γουατεμάλα: Υφ' όρον αποφυλάκιση αγωνιστή κατά της διαφθοράς που ωστόσο παραμένει κρατούμενος

Γουατεμάλα: Υφ’ όρον αποφυλάκιση αγωνιστή κατά της διαφθοράς που ωστόσο παραμένει κρατούμενος

Ο εκδότης και δημοσιογράφος Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα θα παραμείνει στη φυλακή, παρά τη δικαστική απόφαση, καθώς εκκρεμεί άλλη δίωξη σε βάρος του, για παρακώλυση της δικαιοσύνης της Γουατεμάλας.

Ποινικό δικαστήριο της Γουατεμάλας αποφάσισε χθες Τετάρτη την υφ’ όρον αποφυλάκιση του δημοσιογράφου-εκδότη και αγωνιστή κατά της διαφθοράς Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Josue Decavele), 67 ετών, κρατούμενου από το καλοκαίρι του 2022, μετά την καταδίκη του για ξέπλυμα χρήματος έπειτα από αμφιλεγόμενη δίκη, όμως ο ενδιαφερόμενος θα παραμείνει στη φυλακή, καθώς εκκρεμεί άλλη δίωξη σε βάρος του.

Ο Σαμόρα δηλώνει εξαρχής αθώος και καταγγέλλει πως υπέστη δικαστικό διωγμό

«Ομόφωνα, το δικαστήριο εκτιμά πως ο κ. Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα μπορεί να ωφεληθεί εναλλακτικών μέτρων (κατ’ οίκον κράτησης)», είπε η Βερόνικα Ρουίς, η πρόεδρος του 9ου δικαστηρίου έκτισης ποινών, διαβάζοντας την ετυμηγορία.

Ο κ. Σαμόρα ήταν ο ιδρυτής και ο διευθυντής της εφημερίδας El Periódico, η έκδοση της οποίας τελικά ανεστάλη πέρυσι. Δηλώνει εξαρχής αθώος και καταγγέλλει πως υπέστη δικαστικό διωγμό σε αντίποινα για σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς στην κυβέρνηση του δεξιού πρώην προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι (2020-2024).

Το κολομβιανό ίδρυμα Γκάμπο ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως του απονέμει το ετήσιο βραβείο του για το 2024, σε αναγνώριση «τριών και πλέον δεκαετιών δουλειάς, επαγγελματικής, ασίγαστης και θαρραλέας».

Εκκρεμεί άλλη δίωξη

Αποφασίζοντας την αποφυλάκιση υφ’ όρον του Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, τα τρία μέλη του δικαστηρίου έκτισης ποινών έκριναν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος φυγής ή παρακώλυσης της έρευνας και των ποινικών διώξεων σε βάρος του.

Μολαταύτα, ο εκδότης και δημοσιογράφος δεν θα επιτραπεί να βγει από τη φυλακή όπου κρατείται, σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων στην πρωτεύουσα, καθώς εκκρεμεί άλλη δίωξη σε βάρος του, για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο κ. Σαμόρα δήλωσε πως ελπίζει αυτή η υπόθεση «να μπει στο αρχείο και να μπορέσω να επιστρέψω σπίτι μου».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Κοντά στην Μπενφίκα ο Παυλίδης» (vid)

Η Μπενφίκα βρίσκεται σε αναζήτηση ενός επιθετικού, με τους Πορτογάλους να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον προς τον Βαγγέλη Παυλίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024