Στην ΑΔΑΕ το… μπαλάκι για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μετά την απάντηση της ΕΥΠ
Στην ΑΔΑΕ επιστρέφει πλέον η ευθύνη των επόμενων κινήσεων για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών, μετά την άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να παρέχει στην ανεξάρτητη αρχή την πλήρη αιτιολόγηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στρέφονται πλέον τα βλέμματα για τις επόμενες εξελίξεις στην έρευνα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, μετά την απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ, με την οποία αρκέστηκε να την παραπέμψει στην εισαγγελική διάταξη για την άρση του απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Η εν λόγω διάταξη αναφέρει μονάχα τον τηλεφωνικό αριθμό που τίθεται υπό παρακολούθηση και το διάστημα αυτής, χωρίς καμία αναφορά στην αιτιολόγηση για την άρση του απορρήτου.
Κοινώς, με την απάντησή της αυτή η ΕΥΠ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της 5ης Απριλίου 2024, που ανέφερε ρητώς πως ο θιγόμενος, Νίκος Ανδρουλάκης, πρέπει να ενημερωθεί μέσω της ΑΔΑΕ για τους λόγους της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.
Το «μπαλάκι» έτσι επιστρέφει στην ΑΔΑΕ που φέρει την ευθύνη της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης.
Στην ερχόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 22 Μαΐου, τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής θα κληθούν να αποφασίσουν, τόσο στο πώς θα απαντήσουν στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στο πώς θα αντιδράσουν θεσμικά στη μη συμμόρφωση της ΕΥΠ με την απόφαση του ΣτΕ.
Αντισυνταγματική η μη συμμόρφωση
Όπως τονίζουν νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, η μη συμμόρφωση της ΕΥΠ με δικαστική απόφαση προσκρούει στο άρθρο 95 του Συντάγματος για την υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις, με την «παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει».
Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν μάλιστα στο Ν.3068/2002 και στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις Αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έχει την αρμοδιότητα επιβολής και πειθαρχικών κυρώσεων.
Πέραν αυτών, η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κινηθεί η ίδια εναντίον της ΕΥΠ για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Εφόσον δεν το πράξει, οι ίδιες νομικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη εναντίον της ΕΥΠ αλλά και της ΑΔΑΕ.
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442