Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Οι πλημμύρες έφεραν κλιματικούς μετανάστες

Βραζιλία: Οι πλημμύρες έφεραν κλιματικούς μετανάστες

Οι εκτοπισμένοι αναγκάζονται να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Οι παρατεταμένες, καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία υποχρεώνουν πολλούς από τους σχεδόν 500.000 εκτοπισμένους να σκέφτονται πλέον σοβαρά να ξαναχτίσουν από την αρχή πόλεις και χωριά σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, η στάθμη του ποταμού Γκουαΐμπα που διατρέχει την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ανεβαίνει και πάλι, έχοντας ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά στο Πόρτο Αλέγκρε (Reuters)

Στα περίχωρα του Πόρτο Αλέγκρε, όπου συγκλίνουν τέσσερα ποτάμια για να σχηματίσουν τον Γκουαΐμπα, έχει πλημμυρίσει μια περιοχή 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μετεγκατάσταση ολόκληρων κοινοτήτων που χτίστηκαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ αυξήθηκε σε 147, ενώ η τύχη 127 ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα κύματα εσωτερικής μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής στη σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας.

Ολόκληρη η πόλη του Πόρτο Αλέγκρε έχει πλημμυρίσει (Reuters)

«Μακριά από το ποτάμι»

Για τρίτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, ο επιχειρηματίας Κασιάνο Μπαλντάσο έβγαζε με καρότσι τη λάσπη που κατέκλυσε το σπίτι του στην πόλη Μουσούμ, 150 χιλιόμετρα μακριά από το Πόρτο Αλέγκρε.

Βλέποντας ξανά τη στάθμη του ποταμού να ανεβαίνει επικίνδυνα, αγανακτεί και λέει πως δεν αντέχει άλλο. Στις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε ανεβάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του στην ταράτσα του διώροφου σπιτιού του, περιμένοντας την πυροσβεστική μέσα στη νύχτα για να τους απομακρύνει.

«Δεν έχω ιδέα που θα πάω, αλλά θα είναι κάπου μακριά από το ποτάμι,  όπου δεν θα κινδυνεύει η ζωή μας», λέει σε δημοσιογράφο του Reuters, αδειάζοντας ακόμη ένα καρότσι λάσπη από το εσωτερικό του σπιτιού του.

H βροχή παρέσυρε τα σκουπίδια από ανοιχτή χωματερή δίπλα σε αυτοκινητόδρομο του Πόρτο Αλέγκρε (Reuters)

«Όσοι μπορούν φεύγουν»

Η Μαρία Βενάνσιο έχασε το σπίτι της εξαιτίας των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Νοίκιασε ένα άλλο σπίτι, το οποίο πλημμύρισε κι αυτό, φέρνοντάς την σε απόγνωση. Θεωρεί πως είναι καιρός να φύγει από το Μουσούμ. «Νομίζω ότι όλη η πόλη θα γίνει ποτάμι μια μέρα… Όσοι έχουν χρήματα, φεύγουν όλοι», λέει.

Ο δήμαρχος της πόλης Μουσούμ αποκαλύπτει πως σχεδόν το 40% των κατοίκων σκοπεύει να εγκατασταθεί σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Αστυνομικοί με βάρκες αναζητούν αγνοουμένους μέσα στη νύχτα (Reuters)

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μετεγκατάσταση ολόκληρων κοινοτήτων που χτίστηκαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. «Δεν μπορούμε να αντιταχθούμε στη φύση», εξηγεί ο καθηγητής πανεπιστημίου Μαρσέλο Ντούτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024