Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Αυτό είναι ξενοφοβία» - Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

«Απλά γελοίο. Απλά η Ρεάλ Μαδρίτης». Στάζει ειρωνεία το σχόλιο του «Γκάρντιαν» για τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν (2-1) που τη στέλνει για 18η φορά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ/Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

«Η ομάδα που φαίνεται να κυριαρχεί σε αυτή τη διοργάνωση, που έχει μια μυστικιστική επιρροή σε αυτήν και έχει σηκώσει το τρόπαιο 14 φορές, επιστρέφει στον τελικό γιατί, απλά, έτσι είναι».

Είναι προφανές πως η «μυστικιστική επιρροή» που επικαλείται αναφέρεται στη διαιτητική εύνοια που είχε ξανά η Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα κρίσιμο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η απόφαση του πολωνού διαιτητή Σιμόν Μαρτσίνιακ να σφυρίξει και να διακόψει τη φάση στην οποία ο Ντε Λιχτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 13ο λεπτό των καθυστερήσεων μετά την υπόδειξη του βοηθού του Τόμας Λιστκίεβιτς ως οφσάιντ, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τη γερμανική πλευρά, αλλά και μέρος του διεθνούς Τύπου.

Η συγκεκριμένη φάση ήταν οριακή και σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο βοηθός έπρεπε να την αφήσει να εξελιχθεί πριν σηκώσει τη σημαία και ελεγχθεί από τον VAR. Το χειρότερο λάθος το έκανε ο Μαρτσίνιακ γιατί σφύριξε και διέκοψε τη φάση στην εξέλιξή της, απαγορεύοντας έτσι οποιαδήποτε επιρροή του VAR.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το BeInSport ο Μαζράουι δεν ήταν οφσάιντ στην αρχή της φάσης και κακώς ο βοηθός Τόμας Λιστκίεβιτς σήκωσε τη σημαία σε μία τόσο οριακή περίπτωση.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως το νικητήριο γκολ που πέτυχε ο Χοσέλου στο 90+1 είχε παρόμοια εξέλιξη και τελικά κατακυρώθηκε με τη βοήθεια του VAR.

Η δήλωση του αθλητικού διευθυντή Μακ Εμπερλ πως «όλος ο κόσμος ήθελε έναν γερμανικό τελικό εκτός από τον πολωνό διαιτητή», ερμηνεύτηκε από τους συμπατριώτες δημοσιογράφους του Μαρτσίνιακ (Σιμόν Πιόρεκ) ως «ξενοφοβική κουλτούρα».

Σε έξαλλη κατάσταση ο Τόμας Τούχελ άφησε πολλές αιχμές για τους διαιτητές και την επιρροή που τους ασκεί το «Μπερναμπέου».

«Πρέπει να έχεις αρχ… για να σηκώσεις τη σημαία σε μία τέτοια κατάσταση, είναι πολύ σοβαρό λάθος, οι συγνώμες δεν έχουν καμία αξία», είπε ο 50χρονος Γερμανός. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τις ανατροπές της Ρεάλ στο «Μπερναμπέου», ήταν ξεκάθαρος: «Οι διαιτητές έχουν την επίδρασή τους». Χαρακτήρισε επίσης «καταστροφική την απόφαση» που μοιάζει με «προδοσία».

Ο Ντε Λιχτ που για μερικά δευτερόλεπτα πίστεψε πως ισοφάρισε σε 2-2, αποκάλυψε πως ο Λιστκίεβιτς που σήκωσε τη σημαία τού απολογήθηκε λέγοντας πως έκανε λάθος. Μια τοποθέτηση που αμφισβήτησε ο πατέρας τού ρέφερι, ο βετεράνος -επίσης- διαιτητής και πρώην πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας Μίχαλ Λιστκίεβιτς.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω γιατί στους διαιτητής δεν επιτρέπεται να απολογούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τόμας Μίλερ αφού αναφέρθηκε στην επίμαχη φάση εκφράζοντας κι αυτός τις απορίες του, υπενθύμισε πως τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν συχνά στο «Μπερναμπέου» όπως πριν από μερικά χρόνια με τα δύο γκολ οφσάιντ του Ρονάλντο.

Πράγματι στον επαναληπτικό προημιτελικό του 2017, ο ούγγρος διαιτητής Βίκτορ Κασάι άφησε τους Βαυαρούς με δέκα παίκτες (αποβολή Βιδάλ) έξι λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου κι ενώ η Μπάγερν ήταν κοντά σε μυθική ανατροπή. Προηγουμένως ο Κασάι είχε κλείσει τα μάτια σε δύο αντιαθλητικά μαρκαρίσματα του Κασεμίρο που είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα.

Επίσης δύο από τα τρία γκολ που είχε πετύχει σ’ εκείνο το ματς ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο έξτρα 30λεπτο ήταν από θέση οφσάιντ. Οι Οουεν και Χάργκριβς είχαν δηλώσει τότε πως το ματς κρίθηκε από τους διαιτητές. Προπονητής της Μπάγερν εκείνη τη χρονιά ήταν ο Κάρλο Αντσελότι που δήλωσε: «Ηταν αδικία και το είδε όλος ο κόσμος».

Στη θέση της Μπάγερν βρέθηκε την επόμενη χρονιά η Γιουβέντους. Επίσης πλησίασε μία μυθική ανατροπή καθώς προηγήθηκε με 3-0 αλλά στις καθυστερήσεις ο άγγλος διαιτητής Μάικλ Ολιβερ έδειξε τη βούλα σε ανατροπή του Ρονάλντο και πριν την εκτέλεση του πέναλτι απέβαλε τον Μπουφόν για διαμαρτυρία.

Ο σπουδαίος ιταλός πορτιέρο θυμόταν για μήνες εκείνο το ματς αναφέροντας δηλώνοντας πως «ήταν μεγάλη αδικία» και «υπέφερα στη σιωπή». Ο Μπουφόν είχε πει σκληρές κουβέντες στον Ολιβερ όπως ότι δεν έχει καρδιά και δεν μπορεί ένας άνθρωπος να καταστρέφει έτσι τα όνειρο. Αποτέλεσμα η UEFA τον τιμώρησε με τρεις αγωνιστικές αποκλεισμό.

Αδικημένοι ένοιωσαν πριν από δύο χρόνια και οι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν, με αντίπαλο τη Ρεάλ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Οι Γάλλοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί στο πρώτο από τα τρία γκολ του Καρίμ Μπενζεμά (3-1) ο Γάλλος έκλεψε την μπάλα από τον Ντοναρούμα με φάουλ που φυσικά δεν σφύριξε ο ολλανδός διαιτητής Ντάνι Μάκελι.

Ο πρόεδρος της Παρί Νάσερ Αλ Κελαϊφί και ο τότε αθλητικός διευθυντής, Λεονάρντο κατέβηκαν σε έξαλλη κατάσταση στα αποδυτήρια με τον τελευταίο να προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μπει στο δωμάτιο των διαιτητών.

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024