Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στρες: 4 τεχνικές γρήγορης ανακούφισης

Στρες: 4 τεχνικές γρήγορης ανακούφισης

Αυτές οι πρακτικές ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να διώξετε μακριά το στρες και να χαλαρώσετε.

Αν νιώθετε ότι το στρες σήμερα χτύπησε… κόκκινο, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με κοινούς στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής και η αλήθεια είναι πως το άγχος δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς ως δια μαγείας. Υπάρχουν όμως τρόποι ανακούφισης τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι.

Ας δούμε σήμερα τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το κουτάκι των πρώτων βοηθειών μας κατά του στρες…

#1 Μετρήστε αντίστροφα

Όταν η εσωτερική πίεση είναι υψηλή, εφαρμόστε τη μέθοδο «5-4-3-2-1»:

  • Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα.
  • Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά γύρω σας και παρατηρήστε τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντός σας.
  • Μετρήστε αντίστροφα από το πέντε χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σας- Ονομάστε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, τρία πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που γεύεστε.

Αυτό είναι όλο! Βγαίνοντας από την αγχωτική διανοητική σας κατάσταση και μπαίνοντας στο περιβάλλον των αισθήσεων, ίσως μπορέσετε να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας και να «αυτορυθμιστείτε».

#2 Ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας

Αυτή είναι μια τεχνική γείωσης που μπορεί να έχετε δει σε ταινίες όταν ο πρωταγωνιστής είναι σε ένταση. Όπως στο σινεμά, έτσι και στην πραγματική ζωή, το πιτσίλισμα με λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο, είναι ένας φυσικός τρόπος να ηρεμήσετε το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, μειώνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και επιβραδύνοντας την αναπνοή σας.

#3 Εξασκηθείτε στην αναπνοή σε «κουτί»

  • Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
  • Ύστερα, κρατήστε την αναπνοή σας για 4 χρόνους.
  • Εκπνεύστε μετρώντας πάλι μέχρι το 4.
  • Επαναλάβετε 4 ακόμη φορές ή μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι το σώμα σας αρχίζει να αποβάλλει την ένταση.

Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική και προτού έρθετε αντιμέτωποι με έναν γνωστό στρεσογόνο παράγοντα.

#4 Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τους μύες σας έναν προς έναν

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι άλλη μια τεχνική για την απελευθέρωση της έντασης που μπορείτε να κάνετε στο τέλος μια στρεσογόνας ημέρας ή απλά για χαλάρωση όποτε το επιθυμείτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα άνετο και ήσυχο μέρος για να ξαπλώσετε ή να καθίσετε.

Ξεκινήστε από τα δάχτυλα των ποδιών και σφίξτε διαδοχικά κάθε ομάδα μυών. Κρατήστε την ένταση για 5 δευτερόλεπτα, ύστερα χαλαρώστε και παρατηρείστε τη διαφορά μεταξύ έντασης και χαλάρωσης για 10 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να επαναλάβετε ή να προχωρήσετε στην επόμενη μυϊκή ομάδα. «Περάστε» σταδιακά από τα πέλματα, στις γάμπες, τους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, το στήθος, τους ώμους και την πλάτη, τα χέρια, το λαιμό, τα μέρη του προσώπου.

Αυτή η τεχνική δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και σώματος ώστε να μην… χάνεστε στο πιεσμένο μυαλό σας και να ανακτάτε τον έλεγχο.

Αν το άγχος είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για εσάς και τεχνικές χαλάρωσης όπως οι παραπάνω δεν βοηθούν, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για υποστήριξη και κατάλληλη καθοδήγηση.  

Πηγή Vita.gr

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024