Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβει το θρίλερ με τη διάρρηξη

Τι κρύβει το θρίλερ με τη διάρρηξη

Τι αναφέρει το πόρισμα για το σκάνδαλο των e-mail σε αποδήμους, οι περίεργες κινήσεις του «δράστη» και οι υπόνοιες των αστυνομικών

«Ο δράστης της καταγγελλόμενης διάρρηξης το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται να έσπασε την κλειδαριά με τη δύναμή του, χωρίς να χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με την αρχική εικόνα, διαρρηκτικά εργαλεία. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων ήταν και άλλοι υπάλληλοι, κανείς δεν αντελήφθη οτιδήποτε. Η ταυτότητα του δράστη ίσως προσδιοριστεί από ίχνη DNA και αποτυπώματα που έχουν ληφθεί από τον χώρο σε μια έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Ακόμη, αναλύονται από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων τα ηλεκτρονικά αρχεία (σ.σ. log files) των δύο υπολογιστών του συγκεκριμένου γραφείου προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιχειρήθηκε προσπάθεια υφαρπαγής δεδομένων, χωρίς, όμως, να προκύπτει – μέχρι στιγμής – ότι υπήρξε αναστάτωση στον χώρο. Προς το παρόν, πάντως, δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια επιδρομή διαρρήκτη, όπως έχει συμβεί και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για κάτι πιο σύνθετο με άγνωστες σκοπιμότητες».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθεί την έρευνα για την καταγγελθείσα – από τον ίδιο τον διευθυντή της υπηρεσίας – διάρρηξη στο γραφείο στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. «Συνεκτιμούμε, πάντως, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο εσωτερικό πόρισμα που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί για το σκάνδαλο με τα e-mail των αποδήμων δεν προσδιορίζεται οποιαδήποτε ευθύνη στους υπευθύνους της εν λόγω Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ εκείνος που διέρρευσε τα στοιχεία είναι άλλο πρόσωπο και έχει εντοπιστεί.

Η Διεύθυνση Εκλογών, πράγματι, είχε και εκείνη – όπως έξι τουλάχιστον ακόμη υπηρεσίες – τα σχετικά δεδομένα εκλογικών καταλόγων, όμως δεν φαίνεται να έχει καμιά εμπλοκή στη διαρροή. Ακόμη, λαμβάνουμε υπόψη ότι ήδη προ αρκετών εβδομάδων έχουν ληφθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλα τα απαραίτητα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου. Συνεπώς, δεν φαίνεται να ευσταθεί ένα αρχικό σενάριο – ότι, δηλαδή, η τωρινή κλοπή ψηφιακών δεδομένων θα μπορούσε να επηρεάσει την προγενέστερη έρευνα που έχει ολοκληρωθεί» συνεχίζει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, σημειώνοντας πως σημαντικά συμπεράσματα αναμένονται άμεσα από τις εν εξελίξει έρευνες.

Μήνυση και καταθέσεις

Κατά πληροφορίες, η αναφερόμενη διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13.30 και 14.30 της Παρασκευής, όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του προκειμένου να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το δικό του γραφείο στην οδό Ευαγγελιστρίας. Η υπάλληλος, όταν επέστρεψε στο γραφείο, διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή – αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας – ενώ ήταν εμφανή τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία. Αρχικώς, επί τόπου βρέθηκε ομάδα ΔΙΑΣ και σε δεύτερη φάση ο καταγγέλλων διευθυντής, όπως και η συνεργάττριά του, προχώρησαν σε μήνυση και καταθέσεις στο Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως, που έχει αναλάβει – υπό την εποπτεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών – την έρευνα, δίνοντας μια κοινή περιγραφή όσων συνέβησαν.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσμετρούν ότι στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση από εταιρεία security και λαμβάνουν καταθέσεις και από άλλους υπαλλήλους προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Τέλος, εν εξελίξει είναι και η διαδικασία επιβεβαίωσης των αναφορών του διευθυντή.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Αυτός είναι ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής της φετινής σεζόν (vids)

Τι έδειξε η έρευνα του CIES Football Observatory για τη φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024