Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Περιμένοντας τον Τραμπ» - Γιατί ο Όρμπαν θέλει να επανεκλεγεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

«Περιμένοντας τον Τραμπ» – Γιατί ο Όρμπαν θέλει να επανεκλεγεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πιο απομονωμένος ηγέτης της ΕΕ δηλώνει ότι επιδιώκει «φιλία με όλους» - ιδιαίτερα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

Ανήκοντας στους πιο απομονωμένους ηγέτες της Ευρώπης, ο Βίκτορ Όρμπαν αναμένει την επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκειμένου να αλλάξει η πολιτική του τύχη και να πετύχει το σχέδιο του.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ούγγρος ηγέτης προσπαθεί να φτιάξει ένα διεθνές ακροδεξιό δίκτυο πολιτικών συμμάχων, από τη Βραζιλία μέχρι και την Αυστρία. Η στρατηγική του βασίζεται στο ότι οι εθνικιστικές δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο και ότι η αλλαγή έρχεται από την Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με όλους»

Μετά από μία συνάντηση που είχε με Πολωνούς και Γάλλους εθνικιστές, ο Όρμπαν, μιλώντας σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, σταμάτησε για να υπερασπιστεί τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, ενώ επευφήμησε τον Τραμπ.

Ερωτηθείς για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ – όπου επισκέφθηκε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο στη Φλόριντα, αλλά δεν συναντήθηκε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης – ο Όρμπαν δήλωσε ότι «η στρατηγική μας είναι η συνδεσιμότητα.»

«Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις και φιλία με όλους», επέμεινε ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα ότι η Βουδαπέστη ήταν πολύ απομονωμένη, απέρριψε το ζήτημα ως «αριστερή ερμηνεία της εξωτερικής πολιτικής που είναι εντελώς ψεύτικη.»

«Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ»

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε χαμηλό 30 ετών, ο ίδιος απάντησε με ενθουσιασμό: «Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ!»

Ο εναγκαλισμός του Όρμπαν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ – και οι θεωρίες που θέλουν την Ουάσινγκτον να παρεμβαίνει στην ουγγρική εσωτερική πολιτική – είναι αισθητός στους δρόμους της Βουδαπέστης, όπου οι άνθρωποι περνούν δίπλα από διαφημιστικές πινακίδες που απεικονίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης με σημάδια δολαρίου.

Ο Ούγγρος ηγέτης αναμένει την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σε μια μελέτη του thinktank Globsec πέρυσι, οι Ούγγροι ρωτήθηκαν ποιες χώρες θεωρούν τους δύο πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της Ουγγαρίας. Μόνο το 17% των ερωτηθέντων επέλεξε τις ΗΠΑ. Μια άλλη δημοσκόπηση, από το Ινστιτούτο Πολιτικού Κεφαλαίου με έδρα τη Βουδαπέστη, διαπίστωσε ότι το 22% των Ούγγρων πιστεύει τις συνήθεις αφηγήσεις παραπληροφόρησης για την Αμερική.

Ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, έχει εκφράσει ανησυχίες για την προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης. Σε δήλωσή του στον Guardian, ο πρέσβης δήλωσε ότι «η Ουγγαρία επιδιώκει μια σχέση με τις ΗΠΑ – και μια σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα – που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο σύμμαχο».

«Με την Ουγγαρία να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ζητήματα -συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου στη διπλανή πόρτα και των προκλήσεων διαφθοράς στο εσωτερικό- οι ΗΠΑ θα παραμείνουν επικεντρωμένες στην προώθηση της ασφάλειας και της δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόμενες την Ουκρανία καθώς εισβάλλει η Ρωσία του Πούτιν και υπερασπιζόμενες τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ανεξάρτητες φωνές από τις οποίες εξαρτάται η δημοκρατία», πρόσθεσε ο Pressman.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Ο Péter Krekó, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Political Capital, δήλωσε: «Η Βουδαπέστη δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό κεφάλαιο: «Ένα από τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής του Όρμπαν είναι ότι δεν οικοδομεί διμερείς σχέσεις, αλλά προσωπικές ή κομματικές σχέσεις.»

Ο Ούγγρος ηγέτης αναζητά συμμάχους οι οποίοι είναι «κατά της μετανάστευσης, κατά των ΛΟΑΤ, κατά του ξύπνιου – και το σημαντικότερο, κατά των διεθνών θεσμών», δήλωσε ο Krekó, προσθέτοντας ότι ο Όρμπαν υποστήριξε τον Τραμπ επειδή «τον βλέπει ως απομονωτιστή που δεν θα πει τίποτα για όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία.»

Ο Τραμπ, με τη σειρά του, καλωσόρισε τη φιλία του Ούγγρου ηγέτη. «Ο Βίκτορ είναι ένας μεγάλος ηγέτης, σεβαστός σε όλο τον κόσμο. Η Ουγγαρία είναι μια ασφαλής χώρα εξαιτίας της ισχυρής μεταναστευτικής πολιτικής του και όσο αυτός είναι επικεφαλής, θα είναι πάντα!», έγραψε μετά την επίσκεψη του Όρμπαν τον Μάρτιο στο Μαρ-α-Λάγκο.

O Όρμπαν οικοδομεί ένα διεθνές δίκτυο ακροδεξιών κυβερνήσεων

Σαφής ο στόχος

Ερωτηθείς σχετικά με τους στόχους του φετινού CPAC Ουγγαρίας, ο Miklós Szánthó, διευθυντής του συνδεδεμένου με την κυβέρνηση Κέντρου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το οποίο διοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε ότι «ο στόχος είναι σαφής: να δημιουργηθεί μια παγκόσμια συμμαχία αντιπαγκοσμιοποιητικών δυνάμεων».

«Στο CPAC Ουγγαρίας, είμαστε οι wokebusters και θα αποξηράνουμε τους βάλτους στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες», ανέφερε. Οι εγχώριοι αντίπαλοι του πρωθυπουργού έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024