Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Το Ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του για βιασμό

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

To Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του Γουαϊνστάιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο Γουαϊνστάιν τους είχε επιτεθεί – αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ashley Judd, η πρώτη ηθοποιός που προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του Γουαϊνστάιν δήλωσε πως «αυτό είναι άδικο για τους επιζώντες. Ζούμε ακόμα μέσα στην αλήθεια μας. Και ξέρουμε τι συνέβη».

«Η ανατροπή της καταδίκης του Γουαϊνστάιν και η διεξαγωγή νέας δίκης μπορεί να μοιάζει με μια ξαφνική, σοκαριστική στροφή» αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εισαγγελείς της υπόθεσης πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ξαναδικάσουν τον Γουαϊνστάιν, ο οποίος καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση το 2020 για δύο σεξουαλικά εγκλήματα: εξαναγκασμός στοματικό σεξ σε βοηθό παραγωγής το 2006 καθώς και βιασμό ηθοποιού το 2013.

Ο παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν φτάνει στο ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, 19 Φεβρουαρίου 2020

Θα παραμείνει φυλακισμένος

Ο Γουαϊστάιν θα παραμείνει φυλακισμένος επειδή καταδικάστηκε στο Λος Άντζελες το 2022 για άλλον βιασμό σε 16 χρόνια φυλάκιση.

Η απόφαση του πολιτειακού εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην αναμέτρηση της Αμερικής με τη σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρές προσωπικότητες – μια εποχή που ξεκίνησε το 2017 με μια πλημμυρίδα καταγγελιών εναντίον του Γουαϊστάιν. Το δικαστήριο διέταξε νέα δίκη. Οι κατήγοροί του θα μπορούσαν να αναγκαστούν και πάλι να ξαναζήσουν τα τραύματά τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Ο δικηγόρος του Γουαϊστάιν, Arthur Aidala, είπε στους NYT ότι η απόφαση δεν ήταν απλώς μια νίκη για τον σκηνοθέτη, αλλά για κάθε κατηγορούμενο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και «επαινούμε το Εφετείο για την τήρηση των πιο βασικών αρχών που θα έπρεπε να έχει ένας κατηγορούμενος σε μια δίκη».

«Αυτή είναι μια συγκλονιστική και απογοητευτική μέρα για όσους επιζούν από σεξουαλική επίθεση», δήλωσε η Τζέιν Μάνινγκ, διευθύντρια του έργου Women’s Equal Justice και πρώην εισαγγελέας σεξουαλικών εγκλημάτων. «Αυτό δείχνει πόση περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουμε όλοι, για να προωθήσουμε τα ιδανικά του κινήματος #MeToo».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024