Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καταδικάστηκε σε καταναγκαστική εργασία 5 ετών επειδή... είπε τη γνώμη του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καταδικάστηκε σε καταναγκαστική εργασία 5 ετών επειδή… είπε τη γνώμη του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο 39χρονος συνελήφθη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του περασμένου έτους για φερόμενο «χουλιγκανισμό» και αργότερα κατηγορήθηκε με βάση τους σαρωτικούς νόμους λογοκρισίας που ψήφισε η Ρωσία λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας τη Δευτέρα για διάδοση «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ του Radio Free Europe/Radio Liberty που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, όπου ρωτήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ποινή σε βάρος του 39χρονου Γιούρι Κοχόβετς ανακοινώθηκε από δικαστήριο της Μόσχας.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Ιούλιο του 2022 ρεπόρτερ του RFE/RL τον είχαν πλησιάσει και τον είχαν ρωτήσει εάν πιστεύει πως χρειάζεται μια ύφεση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Είναι η Ρωσία που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα»

«Φυσικά χρειαζόμαστε (μια αποκλιμάκωση), αλλά όλα εξαρτώνται από την κυβέρνησή μας. Η κυβέρνησή μας είναι αυτή που τα ξεκίνησε όλα… Είναι η Ρωσία που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα», απάντησε ο Κοχόβετς.

«Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κανέναν» πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν πολίτες στο προάστιο Bucha του Κιέβου «χωρίς κανένα λόγο». Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Φυσικά χρειαζόμαστε (μια αποκλιμάκωση), αλλά όλα εξαρτώνται από την κυβέρνησή μας. Η κυβέρνησή μας είναι αυτή που τα ξεκίνησε όλα…»

Ο 39χρονος συνελήφθη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του περασμένου έτους για φερόμενο «χουλιγκανισμό» και αργότερα κατηγορήθηκε με βάση τους σαρωτικούς νόμους λογοκρισίας που ψήφισε η Ρωσία λίγο μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Από τότε τουλάχιστον 19.855 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία επειδή εξέφρασαν αντιπολεμικές απόψεις, σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info. Ο Κοχόβετς παραδέχτηκε εν μέρει την ενοχή του, αλλά διαφώνησε ότι οι απόψεις του υποκινούνταν από «πολιτικό μίσος», ανέφερε η OVD-Info.

«Ξένος πράκτορας»

Το RFE/RL είναι ένα ειδησεογραφικό μέσο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που καλύπτει την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Οι ρωσικές αρχές το χαρακτήρισαν «ξένο πράκτορα» το 2017 και ως «ανεπιθύμητη» οργάνωση τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μια κίνηση που την απαγορεύει ουσιαστικά στη Ρωσία και υπόκεινται σε πιθανή ποινική δίωξη όσοι διαβάζουν ή μοιράζονται το έργο της στο διαδίκτυο.

Η RFE/RL δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με την υπόθεση του Κοχόβετς.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024