Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η καμπάνια Κασσελάκη - Το grassroots movement, οι απογοητευμένοι και το «θετικό αφήγημα»

Η καμπάνια Κασσελάκη – Το grassroots movement, οι απογοητευμένοι και το «θετικό αφήγημα»

Το θετικό αφήγημα που επιχειρεί να προσφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, η προσέλκυση απογοητευμένων ψηφοφόρων και η υιοθέτηση στοιχείων κινήματος λαϊκής βάσης

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία της καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου με σκοπό να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή την «απόλυτη ανατροπή», όπως έχει τονίσει πολλάκις ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πρώτο, αφορά το θετικό αφήγημα που επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης να φέρει στον δημόσιο λόγο του, με σκοπό να πειστούν οι ψηφοφόροι για τη ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει αφήσει πίσω του όλες τις παλινωδίες του προηγούμενου διαστήματος και θα παρουσιάζει μια στιβαρή δημόσια παρουσία -πλέον διαμηνύεται από την Κουμουνδούρου ότι «τίποτα δεν θα πέφτει κάτω», ενώ, ταυτοχρόνως, θα παράγει πολιτική επί των ζητημάτων που… καίνε τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, το επίπεδο των μισθών, οι καταστάσεις στο ΕΣΥ και την Παιδεία και η παραβατικότητα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ηττήθηκε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές καθώς η πολυφωνία και η σύγχυση που επικρατούσε στο κόμμα έδιναν λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους. Παράλληλα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Huffpost «ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε μια θετική καμπάνια, ένα θετικό μήνυμα, να είχε ανανεωθεί, να είχε βγάλει προοδευτική αριστεία απέναντι στην ψεύτικη αριστεία της Νέας Δημοκρατίας και συγχρόνως να μπορούσε να δώσει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα».

Όσον αφορά το ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, για τον ίδιο, πρέπει να είναι οι ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα, το κράτος πρόνοιας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εγκρατής εξωτερική πολιτική, η στιβαρή άμυνα και οι μεγάλες τομές στο κράτος δικαίου.

Σε αυτόν τον τομέα εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει, ωστόσο, η μεγαλύτερη… δουλειά στην καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κοινή γνώμη ασχολήθηκε με ζητήματα που δεν αφορούν την πολιτική και τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά, με εντελώς διαφορετικά ζητήματα, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται αποκλειστικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος.

Η προσέλκυση ψηφοφόρων

Το δεύτερο στοιχείο είναι η επιχείρηση προσέλκυσης προοδευτικών ψηφοφόρων του παρελθόντος που απογοητεύτηκαν και στράφηκαν στην αποχή. Μόλις κάποιους μήνες πριν (εκλογές Ιουνίου) ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε 851.044 ψήφους και 13,7% ποσοστιαία, ενώ ήδη από το 2015 συντελέστηκε μεγάλη τάση φυγής ψηφοφόρων του προς την αποχή -από όσους δεν πήγαν αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί στοίχημα η επιστροφή αυτού του κόσμου στην ενεργό πολιτική και παράλληλα η ενεργοποίηση στις κάλπες. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει κόσμο από την αποχή, κόσμο ο οποίος είναι απογοητευμένος με την πολιτική και πιστέψει σε αυτό το νέο ξεκίνημα, το πιο ανοιχτό κόμμα, το κόμμα χωρίς μηχανισμούς συμφερόντων και τα λοιπά και έρθει και ψηφίσει. Εάν φανεί ότι έχουμε αρχίσει μια διαδικασία επανενεργοποίησης τέτοιου κόσμου, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο εργαλείο, μια τεράστια δύναμη που θα έχουμε, και αέρα στα πανιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αντίστοιχα έμπειρο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμιζε στο in ότι ήδη διαπιστώνεται μια συσπείρωση ψηφοφόρων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απογοητεύτηκαν από το 2015 και έπειτα.

Στοιχεία από grassroots movement

Το τρίτο στοιχείο αφορά τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και το φρέσκο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, αντλώντας στοιχεία από κινήματα λαϊκής βάσης, χαρακτήρα που επιχειρεί να προσδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το λεγόμενο grassroots movement.

Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την «αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες» και παλαιότερα τις ξαφνικές επισκέψεις σε περιοχές και οργανισμούς, τη στρατηγική επιλογή να εμπλέξει απλούς ανθρώπους στην πολιτική στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό -όπως έγινε με τις εκλογές ανάδειξης υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ-, τη στήριξη στο ψήφισμα 1 εκατ. πολιτών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αλλά και κινήσεις όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη με περιοδεία σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου διαφαίνεται η προσπάθεια κινητοποίησης πολιτών – ψηφοφόρων που είτε είχαν απογοητευτεί από το πολιτικό σκηνικό είτε δεν συμμετείχαν ποτέ ενεργά σε αυτό και μπορούν να ταυτιστούν με έναν «μη γεννημένο πολιτικό».

Εξάλλου, πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στο «κίνημα από κάτω προς τα πάνω που γεννιέται». Στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε στην παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών -πριν φύγει για τη «ναυτική περιοδεία»- τόνισε μεταξύ άλλων πως «το βλέπετε και στο ευρωψηφοδέλτιό μας. Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι μαζί μας. Κάτι γίνεται, κάτι γεννιέται. Είναι ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω. Είναι άνθρωποι που λένε: Δεν πάει άλλο. Και συντάσσονται με ένα κόμμα για πρώτη φορά. Άνθρωποι που είχαν πάψει να πιστεύουν στην πολιτική και συντάσσονται με ένα κόμμα για πρώτη φορά, για τον σχηματισμό μας αληθινής προοδευτικής αριστείας, η οποία θα αντιταχθεί στη λαμογιά που βαφτίστηκε «αριστεία» και λυμαίνεται άριστα τα δημόσια Ταμεία».

Αντίστοιχη ήταν και η αναφορά που πραγματοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA. «Αυτό το οποίο χτίζουμε είναι ένα κίνημα το οποίο βασίζεται σε έναν κόσμο ο οποίος ψάχνει μια βαθιά ανανέωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Προσωπικά, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να πετύχει αυτό. Εάν αυτό μπορεί να χτιστεί μέσα σε δυο μήνες ή σε ένα χρόνο, δεν μπορώ εγώ να το εγγυηθώ. Αλλά όπως σας είπα και πριν, με τους ρυθμούς που αυτή τη στιγμή μεγαλώνουμε…», επισήμανε.

Στιγμιότυπο από περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στο Χαϊδάρι

Συνεχίζεται η περιοδεία Κασσελάκη σε Καστελλόριζο και Ρόδο

Το Καστελλόριζο και τη Ρόδο έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου ο Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα στην Αμοργό συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, αφού άκουσε τα προβλήματα κατοίκων και φορέων του νησιού, μετέφερε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στη συνέχεια μετέβη στην Αστυπάλαια όπου όμως παρέμεινε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτηση που πραγματοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «έκτη στάση Αστυπάλαια. Για σήμερα εδώ θα διανυκτερεύσουμε. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των καιρικών συνθηκών», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας στη συνέχεια στον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «ίσως θα έπρεπε να πάρουμε μαζί μας τους «λαλίστατους» δημοσιολογούντες που λοιδορούν ως κρουαζιέρα, τον μοναδικό τρόπο διασύνδεσης των νησιών, για να κατανοήσουν το πραγματικό πρόβλημα. Εμείς πάλι είμαστε μαθημένοι στις φουρτούνες».

Sports in

O Σκόουλς αποθέωσε τον Μέινου: «Είναι 10 φορές καλύτερος από εμένα στα 19 μου»

O Πολ Σκόουλς μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κόμπι Μέινου, που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μάντσεστερ Γιουνάιυτεντ στον τελικό του FA Cup, κόντρα στην συμπολίτισσα Σίτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024