Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρακολουθήστε αθλήματα για… ευεξία στο μάξιμουμ

Παρακολουθήστε αθλήματα για… ευεξία στο μάξιμουμ

Ακόμα και εάν δεν παίζετε, τα αθλήματα σας ωφελούν…

Τα αθλήματα για πολλούς αποτελούν πηγή απόλαυσης και χαλάρωσης, όταν όμως τα παρακολουθούμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις υπερβαίνουν την ψυχαγωγία.

Τότε το αίσθημα της κοινότητας ενισχύεται και αυτή η σύνδεση όχι μόνο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά αλλά μας ωφελεί συλλογικά, βελτιώνοντας την υγεία, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και καλύπτοντας την ανάγκη του ανήκειν.

Κι ενώ αυτά τα οφέλη τα γνωρίζουμε, πολύ περισσότερο τα έχουμε αισθανθεί, λίγες ήταν μέχρι στιγμής οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της παρακολούθησης αθλημάτων στα επίπεδα ευεξίας.

Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, οι ερευνητές από το Waseda University της Ιαπωνίας ξεκίνησαν μια πρωτοποριακή μελέτη (η οποία χωρίστηκε σε τρεις), χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση πολλαπλών μεθόδων.

Ο εγκέφαλος «αγαπά» τα αθλήματα

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν μεγάλης κλίμακας δημόσια δεδομένα σχετικά με την επίδραση της παρακολούθησης αθλημάτων σε 20.000 Ιάπωνες κατοίκους. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν το συνεχιζόμενο μοτίβο αυξημένης αναφερόμενης ευημερίας που σχετίζεται με την τακτική παρακολούθησή τους.

Στην δεύτερη μελέτη, διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αναφερόμενη ευημερία αλλάζει ανάλογα με τον τύπο αθλήματος.

Σε αυτήν συμμετείχαν 208 συμμετέχοντες, που παρακολούθησαν διάφορα βίντεο και στην συνέχεια αξιολόγησαν την ευημερία που ένιωθαν τόσο πριν όσο και μετά την προβολή τους. Τον πιο σημαντικό αντίκτυπο φάνηκε να έχουν τα πιο δημοφιλή αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ, σε σύγκριση με λιγότερο δημοφιλή, όπως το γκολφ.

Στην τρίτη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές νευροαπεικόνισης για να εξετάσουν εξονυχιστικά τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά από την παρακολούθηση αθλημάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η παρακολούθηση αθλημάτων φαίνεται να ενεργοποιεί τα κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχία ή ευχαρίστηση.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν αθλήματα πιο συχνά εμφάνισαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές που σχετίζονται με κυκλώματα ανταμοιβής, υποδηλώνοντας ότι η τακτική παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί σταδιακά να προκαλέσει αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου.

«Είδαμε ότι τόσο οι υποκειμενικές όσο και οι αντικειμενικές μετρήσεις της ευημερίας επηρεάζονται θετικά από την παρακολούθηση αθλημάτων. Οι δομικές αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μπορεί με την πάροδο του χρόνου να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε την ευημερία σας, δοκιμάστε να παρακολουθήσετε δημοφιλή σπορ, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: VITA

Sports in

Μπαρτζώκας: «Είμαστε ακόμα εδώ – Το μυστικό είναι πως οι παίκτες μας δεν είναι εγωιστές»

Οι δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Final Four της Euroleague

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024