Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μίνωας»: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση στην Ελλάδα - Ήχησε το 112 στην Κρήτη

«Μίνωας»: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση στην Ελλάδα – Ήχησε το 112 στην Κρήτη

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ήχησε στην Κρήτη το 112 για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ήχησε το 112 τα τηλέφωνα των κατοίκων και των επισκεπτών της Κρήτης, στο πλαίσιο της αντισεισμικής άσκησης «Μίνωας 2024».

Συγκεκριμένα, το μήνυμα έγραφε σε ελληνικά και αγγλικά:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρέθυμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024»

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

H άσκηση γίνεται παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια αλλά και του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών.

Τι περιλαμβάνει η άσκηση

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 10 υπουργεία και διευκρίνισε ότι θα γίνει σε όλη την Κρήτη, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και στους 24 δήμους της Κρήτης.

«Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος σεισμός θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα μετά τις 10:00 και θα είναι κοντά στα Χανιά με ένα μέγεθος της τάξεως των 6,4 βαθμών. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνου. Θα έχουμε αρκετά επεισόδια σε αυτές τις δύο περιφερειακές ενότητες. Την Τρίτη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σενάριο με σεισμό που θα εκδηλωθεί βόρεια του Ηρακλείου, με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,2 βαθμών που θα επηρεάσει όλη την Κρήτη αλλά κυρίως τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ «η άσκηση συμπεριλαμβάνει 75 επεισόδια τα οποία συνθέτουν το ειδικό σενάριο, το οποίο είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο δηλαδή τα πράγματα στα οποία θα ασκηθούμε και στις περιοχές που θα ασκηθούμε, είναι περιοχές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελληνικό χώρο. Θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα. Περιλαμβάνει όχι μόνο το κύριο πλέγμα του σεναρίου και των επεισοδίων, αλλά ουσιαστικά και οριζόντιες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στα 1.040 σχολεία της Κρήτης».

Δύο μηνύματα αύριο

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 θα αποσταλούν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη.

(1) Το πρώτο μήνυμα, με το οποίο θα σηματοδοτείται η έναρξη της άσκησης της δεύτερης ημέρας, θα σταλεί μετά τις 10:00 π.μ. και θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη την Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ

EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION 23/04/2024 – TIME (…) – A very strong earthquake was felt throughout Crete. Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»

(2) Το δεύτερο μήνυμα θα ακολουθήσει λίγα λεπτά μετά το πρώτο και θα αποτελεί μήνυμα προειδοποίησης για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι λόγω της σεισμικής δόνησης. Το μήνυμα θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 ΩΡΑ (…) – Σεισμός μεγέθους 7.2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ B του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ

EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – CIVIL PROTECTION GREECE 23/04/2024 TIME (…) – A magnitude 7.2 earthquake has occurred 30 km N of Heraklion. Tsounami warning for your area. Move away from coastal areas now. Follow the instructions of local authorities. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024