Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στις ΗΠΑ μειώνονται οι φτωχοί, αλλά αυξάνονται οι… ALICEs

Στις ΗΠΑ μειώνονται οι φτωχοί, αλλά αυξάνονται οι… ALICEs

Μπορεί τα επίπεδα φτώχειας στις ΗΠΑ να μειώνονται, αλλά μια νέα ομάδα Αμερικανών ζορίζεται ιδιαίτερα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 13% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, όμως ενώ 1 στους 3 Αμερικανούς βγάζει αρκετά χρήματα, δεν τα βγάζει πέρα. Οι Alice κυριαρχούν στο «αμερικανικό όνειρο» το οποίο είναι άπιαστο στην πραγματικότητα.

Οι ALICEs είναι μια νέα κοινωνικοοικονομική κατηγορία στις ΗΠΑ που αφορά εργαζόμενους μεν, αλλά με μικρή περιουσία και περιορισμένο εισόδημα, με την όρο να προέρχεται από τα αρχικά Asset Limited, Income Constrained, Employed.

Επινοήθηκε από το πρόγραμμα United For ALICE της United Way, ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερες από 1.800 τοπικές μη κερδοσκοπικές θυγατρικές για συγκέντρωση κεφαλαίων. Ο όρος περιγράφει τους Αμερικανούς τον οποίων ο μισθός ξεπερνάει το όριο της φτώχειας σε τετραμελή οικογένεια των 31.200 δολ. ή 15.060 δολ. για ένα άτομο, ενώ την ίδια στιγμή αγωνίζονται για να πληρώσουν για βασικές ανάγκες.

Όπως αναφέρει το Business Insider πολλοί ALICE είναι εργαζόμενοι των οποίων οι μισθοί συνήθως δεν επαρκούν για να καλύψουν τους λογαριασμούς τους, που σημαίνει ότι ζουν μεροδούλι μεροφάι. Μερικοί αναγκάζονται να θυσιάσουν το ενοίκιό τους για χάρη του φαγητού των παιδιών τους ή για μια επίσκεψη στον γιατρό.

Κάποιοι από τους υπολογισμούς μας έδειξαν ότι, αγοράζοντας απλώς το ίδιο πράγμα κάθε χρόνο, οι ALICEs θα έπρεπε να δουλεύουν άλλον έναν ολόκληρο χρόνο

Σήμερα, περίπου το 29% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ είναι ALICE, ενώ το 13% είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της United For ALICE που χρησιμοποιούν δεδομένα από την Αμερικανική Κοινοτική Έρευνα του Γραφείου Απογραφής και τις εκτιμήσεις της United Way για το πόσο χρειάζεται μια οικογένεια για να τα βγάλει πέρα.

Μπορεί πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες να βοηθάνε πολλούς πολίτες να βγούν από τη φτώχεια, ωστόσο, σύμφωνα με την διευθύντρια της United For ALICE Στέφανι Χούπς, το Ομοσπονδιακό Επίπεδο Φτώχειας είναι ξεπερασμένο από πολλές απόψεις, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές διαφορές και το μεταβαλλόμενο ποσοστό των χρημάτων που δαπανά ο κόσμος στα τρόφιμα.

Η Χουπς είπε επίσης ότι δίνεται λιγότερη προσοχή στην παροχή βοήθειας σε εκείνους που είναι σε καλύτερη οικονομική θέση αλλά δεν μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον τους.

Αύξηση εισοδήματος, αλλά και πληθωρισμού

Η κατηγορία των ALICE αυξάνεται σε όλες τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία περίπου, με τις πολιτείες  Μοντάνα και Αϊντάχο να σημειώνουν μεγάλα άλματα.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα κέρδη πολλών Αμερικανών αυξήθηκαν, αλλά μπορεί να μην συμβάδισαν με την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών των κατοικιών.

Η Χούπς αναφέρει πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα για το άγχος που βιώνουν εκατομμύρια Αμερικανοί στην καθημερινότητά τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. «Θα πάρεις το φάρμακο για το παιδί σου ή θα δειπνήσεις απόψε; Θα αφήσεις το φως ανοιχτό; Θα προσλάβεις κάποιον για τη φύλαξη παιδιών;»

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το Πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφικής βοήθειας (SNAP), για παράδειγμα, οι οικογένειες πρέπει να έχουν εισόδημα κάτω από περίπου 138% του Ομοσπονδιακού Επιπέδου Φτώχειας, που σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να έχει ακαθάριστο εισόδημα κάτω των 39.000 δολ.

Για το Συμπληρωματικό Εισόδημα Ασφάλειας, για τους ανάπηρους, το όριο για άτομα είναι συνήθως 23.652 δολ. από τους ετήσιους μισθούς. Ορισμένα επιδόματα από πολιτεία σε πολιτεία είναι συχνά διαθέσιμα σε άτομα και οικογένειες που κερδίζουν 200% έως 250% του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας.

Η United For ALICE διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός έχει πλήξει αυτά τα νοικοκυριά ακόμη πιο σκληρά από τον μέσο Αμερικανό.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενώ έχουν εισόδημα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ένας από τους κύριους δείκτες του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει πολλά αγαθά και υπηρεσίες που οι ALICE δεν αγοράζουν συχνά, όπως φαγητό έξω, αθλητικά είδη ή εισιτήρια συναυλιών. Ταυτόχρονα, τα τελευταία 12 χρόνια, τα ALICE υστερούν σε αυξήσεις μισθών.

«Κάποιοι από τους υπολογισμούς μας έδειξαν ότι, αγοράζοντας απλώς το ίδιο πράγμα κάθε χρόνο, οι ALICE θα έπρεπε να δουλεύουν άλλον έναν ολόκληρο χρόνο για να αντέξουν οικονομικά αυτά τα πράγματα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», είπε ο Hoopes.

Οι ALICEs αυξάνονται

«Υπάρχει δυσανάλογος αντίκτυπος στις μαύρες και ισπανόφωνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, τα νεότερα και τα μεγαλύτερα νοικοκυριά είναι πιο πιθανό να είναι κάτω από το όριο ALICE, όπως και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με παιδιά», είπε η Χούπς.

Πράγματι, πολλοί Αμερικανοί δεν πέφτουν απαραιτήτως στη φτώχεια, αλλά μεταπηδούν στην κατηγορία των ALICE. Αυτό συμβαίνει καθώς το μερίδιο των Αμερικανών πάνω από το όριο ALICE μειώθηκε σχεδόν σε κάθε πολιτεία από το 2010 έως το 2021.

Η επικράτηση των ALICE είναι μια βασική αιτία που οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με αισιοδοξία τα οικονομικά στη χώρα τους ενώ δημιουργεί στερεότυπα σχετικά με την εργατικότητα των Αμερικανών.

«Οι άνθρωποι έχουν πολλά στερεότυπα σχετικά με το ποιος είναι τεμπέλης ή ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν αρκετά. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι εδώ είναι το κόστος, και τι πληρώνουν οι θέσεις εργασίας, και οι περισσότερες από αυτές τις δουλειές δεν πληρώνουν αρκετά για να καλύψουν το κόστος», απαντά η Χουπς.

«Είναι μια μαθηματική εξίσωση και είναι ένα δομικό πρόβλημα. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν σκληρά» αναφέρει η ειδική.

Άραγε οι ALICEs είναι μόνο στις ΗΠΑ ή βρίσκονται και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η… Ελλάδα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024