Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε απολύσεις προχωρούν Morgan Stanley και HSBC στην Ασία λόγω μείωσης των συναλλαγών

Σε απολύσεις προχωρούν Morgan Stanley και HSBC στην Ασία λόγω μείωσης των συναλλαγών

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι δημόσιες εγγραφές (IPO) στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είχαν πτώση 30% σε ετήσια βάση

Σε αλλαγή στρατηγικής υποχρεώνονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην Ασία καθώς οι αγορές κινούνται σε υποτονικούς ρυθμούς. Παράλληλα, προχωρούν και σε περικοπές στο κόστος με άμεση συνέπεια τις απολύσεις προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τα χρηματιστήρια υποχωρήσαν στα περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησαν δηλαδή κατά 80% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.

Η Morgan Stanley περικόπτει τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας επενδυτικής τραπεζικής στην περιοχή από αυτή την εβδομάδα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 13% των 400 εργαζομένων επενδυτικής τραπεζικής που διατηρεί στην Ασία.

Οι απολύσεις στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία, ξεκίνησαν την Τρίτη και όπως ανέφεραν τρεις διαφορετικές πηγές στο Reuters αναμένεται να οδηγήσουν στην αποχώρηση περίπου 30 ανθρώπων που ασχολούνται με τις συμφωνίες στην περιοχή.

Περισσότερες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα στο εγγύς μέλλον, καθώς δέχονται αυξημένες πιέσεις να περιορίσουν το κόστος εν μέσω ραγδαίας πτώσης των εσόδων από τις δραστηριότητες της κεφαλαιαγοράς και των συμβουλευτικών επιχειρήσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Υποτονικές δημόσιες εγγραφές

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τύχης για τις τράπεζες της Wall Street στην Ασία, οι οποίες είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους πριν από μερικά χρόνια για να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις δραστηριότητες σύναψης συμφωνιών στην περιοχή, ιδίως στην Κίνα.

Οι περικοπές στη Morgan Stanley και την HSBC είναι από τις μεγαλύτερες για τις ομάδες επενδυτικής τραπεζικής των δύο τραπεζών που επικεντρώνονται στην Κίνα και ακολουθούν παρόμοια μέτρα από άλλες τράπεζες που πλήττονται από τη μείωση των δραστηριοτήτων σύναψης συμφωνιών στην Κίνα, εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Οι κορυφαίοι προορισμοί εισαγωγής κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο αντιμετωπίζουν «ξηρασία» στις συναλλαγές και συρρικνούμενες αποτιμήσεις.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είδε 12 αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) να συγκεντρώνουν 4,7 δισεκατομμύρια HK$ (600,28 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, μια πτώση 30% σε ετήσια βάση και τη χειρότερη από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.

Τα χρήματα που αντλήθηκαν μέσω ΑΜΚ από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων χρηματιστηρίων, σημείωσαν βουτιά 80% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 2,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Συμφωνίες εξαγορών

Οι δημόσιες εγγραφές στην ηπειρωτική Κίνα μειώθηκαν κατά 82% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε μόλις 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο, τη μικρότερη τριμηνιαία συγκέντρωση κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η συνολική αξία των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών με εμπλοκή της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, γεγονός που υποδεικνύει τις μικρότερες αμοιβές που κέρδισαν οι τραπεζίτες από τους πελάτες τους από τη συμβουλευτική σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Ως αποτέλεσμα, ένας νέος γύρος περικοπών προσωπικού που ξεκίνησε στα τέλη του 2023 στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, βασικούς περιφερειακούς κόμβους επενδυτικής τραπεζικής των δυτικών τραπεζών, πρόκειται να επιταχυνθεί φέτος, όπως δήλωσαν τραπεζίτες.

Μόλις τον Ιανουάριο, η Bank of America απέλυσε περίπου 20 τραπεζίτες στην περιοχή, μετά από έναν καταιγισμό μειώσεων στις επενδυτικές τράπεζες από την UBS , την Citigroup και άλλες.

Εκτός Ασίας, οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί συνολικά συνέχισαν να απολύουν υπαλλήλους το πρώτο τρίμηνο, με τη Citigroup να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις για τον έλεγχο του κόστους λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

Sports in

Γιώργος Πρίντεζης στο In: «Μοναδικό το επίτευγμα του Ολυμπιακού»

«Αυτό που συμβαίνει με τον Ολυμπιακό είναι τρομερό και δείχνει το μέγεθος του συλλόγου. Τεράστιο Παράσημο για το σύλλογο το να διεκδικεί τόσα ευρωπαϊκά σε διαφορετικά αθλήματα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024